Eksperts: Pēc Tilersona nomaiņas ASV varētu īstenot samiernieciskāku politiku ar Krieviju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

Pēc ASV valsts sekretāra Reksa Tilersona atlaišanas no amata un viņa aizvietošanas ar ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktoru Maiku Pompeo ASV Valsts departaments varētu īstenot samiernieciskāku politiku attiecībā uz Krieviju, aģentūru LETA norādīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks Māris Andžāns.

Pētnieks skaidroja, ka ASV prezidents Donalds Tramps nebija apmierināts ar Tilersona darbību vairākos jautājumos, īpaši attiecībā uz situāciju ar Irānas kodolvienošanos, Krieviju un Ziemeļkoreju.

Pompeo varētu būt gatavāks sekot Trampa potenciālajiem lēmumiem un iegribām attiecībā uz Krieviju, skaidroja Andžāns. Viņš norādīja, ka ASV ar Krieviju varētu būt ieinteresēta meklēt kopīgu valodu Sīrijas konflikta Ziemeļkorejas režīma jautājumā.

Vaicāts par šo izmaiņu ietekmi uz Baltijas valstu drošību, eksperts skaidroja, ka būtiska ietekme uz Latviju, Lietuvu un Igauniju nav gaidāma, ņemot vērā arī to, ka ASV un Krievijas attiecībās Baltijas valstis nav prioritārs jautājums. Andžāns arī skaidroja, ka Baltijas valstīm par labu nāk pietiekoši stingrais atbalsts ASV Kongresā.

Pētnieks vērsa uzmanību, ka Pompeo ir pieredzējis arī kā politiķis un ieņem asāku un stingrāku pozīciju par Tilersonu Irānas jautājumā un vairāk atbalsta Izraēlu. Ziemeļkorejas jautājumā viņš gan varētu būt «izpildīgāks» par līdzšinējo ārlietu ministru.

Kā ziņots, ASV valsts sekretārs Tilersons atlaists no amata un tiks aizvietots ar Pompeo, tviterī raksta prezidents Donalds Tramps. Pompeo «veiks fantastisku darbu. Paldies Reksam Tilersonam par viņa dienestu», raksta Tramps. «Apsveicu visus!»

Tramps norādīja, ka viņam ar Tilersonu bijušas domstarpības par dažādiem jautājumiem. ASV prezidents improvizētā preses konferencē pie Baltā nama paziņoja, ka starp viņu un Tilersonu bijusi problēma ar «ķīmiju». «Tā bija atšķirīga mentalitāte. Tā bija atšķirīga domāšana,» sacīja Tramps. «Es domāju, ka Rekss tagad būs daudz laimīgāks.»

Kā pavēstīja augsta ranga ASV amatpersona, Tramps vēlējies pārmainīt savu komandu pirms sarunu sākšanas ar Ziemeļkoreju.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu