Eiropas Parlamenta deputāti aicina ES piedāvāt Lielbritānijai «asociācijas vienošanos»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GERRY PENNY / EPA

Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu piedāvāt Lielbritānijai «asociācijas vienošanos» pēc izstāšanās no bloka, teikts Eiropas Parlamenta (EP) trešdien pieņemtajā rezolūcijā.

Rezolūcijā teikts, ka turpmākās attiecības ar Lielbritāniju varētu tikt veidotas, balstoties uz vienošanos, līdzīgi kāda ES ir ar Ukrainu un Gruziju. Vienošanās atvērtu četras jomas: tirdzniecību, ārpolitiku un drošību, iekšējo drošību un «tematisko» sadarbību.

Lielbritānija vēlas plašu brīvās tirdzniecības līgumu, bet Brisele brīdinājusi, ka «Breksitam» būs sekas un Londona nevarēs izvēlēties, kurus ES noteikumus ievērot un kurus ne.

«Asociācijas līgums, kas tiktu noslēgts starp ES un Lielbritāniju, (..) varētu būt pienācīgs ietvars nākotnes attiecībām,» teikts rezolūcijā, kas tika pieņemta ar 544 balsīm «par» un 110 «pret». 51 deputāts no balsošanas atturējās.

Rezolūcijā aicināts nodrošināt vienošanās uzraudzību un izveidot mehānismu strīdu risināšanai.

EP «Breksita» sarunu delegācijas vadītājs Gijs Ferhofstads otrdien sacīja, ka sarunas ar Lielbritānijas valdību pagājušajā nedēļā radījušas pārliecību, ka Londona spēs saskatīt šādas pieejas priekšrocības.

EP rezolūcijā ietverti daudzi nosacījumi, ko Brisele jau ir darījusi zināmus Londonai, un norādīts, ka pieeja ES tirgum būs atkarīga no tā, vai Lielbritānija ievēros ES noteikumus par pārtikas drošību, dzīvnieku labklājību un citos jautājumos.

Es līderi vēlas, lai Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja izskaidro, ko vēlas panākt, pirms viņi vienojas par ekonomisko sadarbību nākotnē.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien sacīja, ka pienācis laiks «pārtulkot runas līgumos», ņemot vērā, ka līdz Lielbritānijas aiziešanai no bloka palicis tikai gads.

Lielbritānijai jāpamet ES 2019.gada martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu