EP risina slepenas sarunas ar Ziemeļkoreju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Eiropas Parlamenta delegācija trešdien paziņojusi, ka tā jau trīs gadus vedusi slepenas sarunas ar Ziemeļkoreju, cenšoties pārliecināt Phenjanu atteikties no savas kodolprogrammas.

Delegācija, kuru vada britu konservatīvo pārstāvis Nirdžs Deva, 14 reizes tikusies ar augsta ranga ziemeļkorejiešu amatpersonām, arī ministriem, un tuvākajā nākotnē plāno jaunu tikšanos Briselē.

Deva norādīja, ka EP Delegācija attiecībām ar Korejas pussalu «nenogurstoši iestājusies par dialogu bez priekšnosacījumiem», lai novērstu arvien saspringtāko situāciju reģionā.

Deva piebilda, ka par šīm sarunām plašāku sabiedrību tagad informējis, ņemot vērā negaidīto paziņojumu, ka ASV prezidents Donalds Tramps plāno tikties ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

EP delegācijas vadītājs pavēstīja, ka tā tikusies ar augsta ranga amatpersonām arī ASV, Ķīnā, Japānā un Dienvidkorejā, cenšoties panākt kodolbrīvu Korejas pussalu.

Preses konferencē Strasbūrā Deva norādīja, ka slepenajās sarunās, kas rīkotas Briselē, EP deputāti uzklausījuši ziemeļkorejiešu bažas, kā arī centušies viņus pārliecināt, cik bīstams ir kodolkarš.

Viņš piebilda, ka EP delegācijai bijusi sava loma «uzticības veidošanas pasākumos» pirms iecerētā ASV-Ziemeļkorejas samita.

Deva arī uzsvēra, ka no šīm tikšanās reizēm guvis pārliecību - stingrās sankcijas, ko pret Phenjanu vērsusi Eiropas Savienība (ES), ir nozīmīgs faktors, kas pamudinājis Ziemeļkoreju piekrist sarunām.

Savukārt Devas vietnieks Pauls Rībings, kurš pārstāv Austrijas Tautas partiju, nāca klajā ar aicinājumu ANO piedalīties Trampa un Kima samitā, lai tam piešķirtu globālu mērogu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu