Zinātnieki pudelēs pildītajā ūdenī atrod plastmasas mikrodaļiņas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pārbaudot vadošo dzeramā ūdens tirgotāju produkciju secināts, ka plastmasas pudelēs pildīts ūdens satur mikroskopiskas plastmasas daļiņas.

Ņujorkas Valsts universitātes Fredonijas koledžas pētnieces Šerijas Meisonas vadītajā pētījumā tika pārbaudītas 250 ūdens pudeles Brazīlijā, Ķīnā, Indijā, Kenijā, Meksikā, Taizemē un ASV.

93% gadījumu ūdenī tika konstatētas plastmasas mikrodaļiņas, tostarp polipropilēns, neilons un polietilēntereftalāts, kas tiek izmantots pudeļu korķu ražošanā.

Pētījumā tika pārbaudītas tādu plaši zināmu uzņēmumu produkcijā kā «Aqua», «Aquafina», «Dasani», «Evian», «Nestle Pure Life» un «San Pellegrino».

«65% daļiņu, ko mēs atradām šajā pētījumā, patiesībā bija fragmenti, nevis šķiedras,» norādīja Meisone.

«Domāju, kas tas rodas iepildīšanas procesā (..). Domāju, ka lielāka daļa plastmasas daļiņu (..) nāk no pašām pudelēm, no korķiem,» sacīja Meisone.

Pētījumā secināts, ka koncentrācija svārstījusies no «nulles līdz vairāk nekā 10 000 plastmasas daļiņu vienā pudelē». Bet vidēji vienā litrā ūdens atklātas 10,4 plastmasas mikrodaļiņas, kuru diametrs ir mazāks nekā desmit mikroni.

Vēl mazākas daļiņas sastopamas vēl biežāk - vidēji 325 vienā litrā ūdens.

Plastmasas Mikrodaļiņas atklātas arī ūdens pudelēs, ko ražo uzņēmumi «Bisleri», «Epura», «Gerolsteiner», «Minalba» un «Wahaha».

Eksperti brīdina, ka vēl nav izpētīts, cik lielu ietekmi šāds piesārņojums atstāj uz cilvēku veselību. Taču Meisone norādīja, ka pastāv saistība starp šo piesārņojumu un saslimšanu ar vēzi, zemāku spermas kvalitāti, autismu un uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu