Baltais nams atbalsta Lielbritānijas lēmumu izraidīt 23 Krievijas diplomātus

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LEAH MILLIS / REUTERS

Baltais nams apliecinājis solidaritāti Lielbritānijai un paudis atbalstu tās lēmumam izraidīt 23 Krievijas diplomātus, reaģējot uz bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien paziņoja, ka par 4.martā Anglijas dienvidrietumu pilsētā Solsberi notikušo uzbrukumu Skripaļam atbildīga ir Krievijas valsts. Meja pavēstīja, ka sakarā ar notikušo no Lielbritānijas tiks izraidīti 23 Krievijas diplomāti un Londona aptur augsta līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Krieviju.

Maskava tikmēr turpina noliegt, ka tai būtu kāda saistība ar Skripaļa saindēšanu.

ASV prezidenta Donalda Trampa preses pārstāve pārmeta Krievijai, ka tā grauj visu valstu drošību.

Britu raidorganizācija BBC norāda, ka Baltā nama paziņojums ir ievērojams ar noteiktību, kādā pausts atbalsts Londonai, un valodu, kādā Baltais nams runā par Krieviju.

Paziņojumā teikts, ka ASV vēlas nodrošināt, lai šādi riebīgi gadījumi vairs neatkārtojas, un norādīts, ka 23 krievu diplomātu izraidīšana ir taisnīga atbildes reakcija.

Diplomātiem dota nedēļa laika, lai atstātu Lielbritāniju.

«Krievijas pēdējais gājiens iederas uzvedības modelī, ar kuru Krievija ignorē starptautiskajās tiesībās balstīto kārtību, grauj valstu suverenitāti un drošību valstīs visā pasaulēm, kā arī mēģina graut un diskreditēt Rietumu demokrātiskās institūcijas un procesus,» teikts Baltā nama paziņojumā.

Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Uzbrukumā izmantotā ķimikālija identificēta kā nervus paralizējošo vielu grupā «Novičok» ietilpstoša viela, kas izstrādāta PSRS Aukstā kara beigās.

Meja, uzrunājot Lielbritānijas parlamentu, sacīja, ka Krievija nav paskaidrojusi, kādā veidā «Novičok» viela nonākusi Lielbritānijā. Premjere piebilda, ka Maskavas atbilde bijusi sarkastiska un nicinoša.

Tik liels Krievijas diplomātu skaits no Apvienotās Karalistes nav izraidīts kopš 1985.gada, kad Lielbritānijas izraidīja 31 diplomātu pēc dubultaģenta Oļega Gordijevska pārbēgšanas.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Lielbritānija nopietni pasliktinājusi abu valstu attiecības un Mejas sacītais bijusi «rupja provokācija», kurai neesot precedenta.

Solsberi incidents atsauc atmiņā Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006.gadā Londonā. Ļitviņenko 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā 43 gadu vecumā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs 210, un mira 2006.gada 23.novembrī.

Lielbritānijas izmeklēšanas komisijas 2016.gada publicētajā ziņojumā Ļitviņenko slepkavības lietā teikts, ka, viņa slepkavību, iespējams, apstiprināja Vladimirs Putins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu