Slovēnijas valdība aicina ES vērsties pret Horvātiju robežstrīda lietā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jure Makovec / AFP

Slovēnijas valdība ceturtdien aicinājusi Eiropas Komisiju (EK) spert soļus pret Horvātiju, kura atteikusies pildīt starptautiskās šķīrējtiesas lēmumu abu valstu robežstrīda lietā.

Robežstrīds radies par līci Adrijas jūras ziemeļu daļā, pie kura atrodas Slovēnijas ostas pilsēta Pirana.

Hāgā bāzētā arbitrāžas tiesa 2017.gada jūnijā nolēma, ka vairāk nekā divas trešdaļas līča pienākas Slovēnijai. Horvātija, kas pretendē uz pusi līča, atteicās pieņemt tiesas lēmumu un vēlas jaunas sarunas.

Tiesa deva abām pusēm pusgadu laika, lai īstenotu tās spriedumu.

Šis termiņš beidzās decembrī, kad abas puses sāka piemērot sodanaudas zvejniekiem no otras valsts par robežas un zvejniecības noteikumu pārkāpšanu.

Ja Eiropas Komisija nesāks procedūru pret Horvātiju trīs mēnešu laikā, kā to nosaka Līgums par Eiropas Savienības darbību, Ļubļana pati nodos šo lietu izskatīšanai ES Tiesā, trešdien paziņoja Slovēnijas valdība.

Slovēnijas premjerministrs Miro Cerars, kurš trešdien paziņoja par atkāpšanos no amata, sacīja, ka procedūras pret Horvātiju neietekmēs priekšvēlēšanu kampaņu pirms nākamajām parlamenta vēlēšanām, kas paredzētas vasarā.

Cerars atkāpās no amata pēc tam, kad Augstākā tiesa anulēja pērn notikušo referendumu par dzelzceļa projektu un lika to rīkot vēlreiz.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers janvārī sacīja, ka ES ir gatava iejaukties, lai atrisinātu robežstrīdu starp Slovēniju un Horvātiju.

Junkers pauda pārliecību, ka tā nav liela problēma, bet brīdināja, ka pārējām Balkānu valstīm ir jāatrisina savi robežstrīdi, ja tās cer kādreiz pievienoties ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu