ASV aizsardzības ministrs pārmet Irānai «iejaukšanos» Irākas vēlēšanās

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss ceturtdien pārmeta Irānai «iejaukšanos» maijā gaidāmajās Irākas parlamenta un provinču vēlēšanās, mēģinot noskaņot vēlētājus par labu Teherānu atbalstošiem kandidātiem.

Runājot ar reportieriem lidmašīnā pēc Omānas, Afganistānas un Bahreinas apmeklējuma, Matiss sacīja, ka viņa satiktās amatpersonas bieži paudušas bažas par Irānas rīcību.

«Viena lieta, kas tika pausta skaļi un skaidri, ir aizdomas par Irānu un liecības par Irānas destabilizējošiem centieniem,» teica Matiss, kurš jau ilgu laiku ir noskaņots pret Irānu.

«Es to dzirdēju, kad biju Afganistānā. Jūs zināt, kas notiek saistībā ar Irānas atbalstu Asadam. Tagad Irāna seko Krievijas piemēram un iejaucas Irākas vēlēšanās,» teica Matiss, pieminot Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

«Es atkal uzzināju, ka viņi nemaina savu izturēšanos un turpina destabilizējošu ietekmi,» piebilda Matiss.

Pentagona vadītājs sacīja, ka viņš neizteiks pieņēmumus par to, vai Irānas centieniem ir kāda ietekme uz Irākas elektorātu pirms maijā paredzētajām parlamenta un provinču sapulču vēlēšanām.

«Irāna mēģina ietekmēt Irākas vēlēšanas, izmantojot naudu. Šī nauda tiek izmantota, lai ietekmētu kandidātus, lai ietekmētu balsis,» teica Matiss.

«Irānai vajadzētu ļaut irākiešiem pašiem noteikt savu nākotni,» sacīja Matiss.

Matiss tomēr atzīmēja, ka Irānas karaflotes kuģi Persijas līcī tagad mazāk provocē ASV kuģus, neraugoties uz Vašingtonas pastiprināto retoriku par Irānas darbībām reģionā un ASV prezidenta Donalda Trampa biežajiem izteikumiem pret starptautisko kodolvienošanos ar Irānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu