Cietums Japānā, kur noziedznieki ar sirmām galvām pavada mūža nogali

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Aizvēris acis, 92 gadus vecs večuks ratiņkrēslā izbraucis pasildīties saulītē nelielā pagalmā. Turpat līdzās vēl vairāki desmiti sirmgalvju palēnām vingro. «Nepārpūlieties!» brīdina treneris. Tā nav aina no veco ļaužu pansionāta, bet gan no cietuma Japānā. Vecais vīrs ratiņkrēslā izcieš mūža ieslodzījumu par izvarošanu un slepkavību, un arī pārējie ir notiesāti par smagiem noziegumiem, vēsta aģentūra «Reuters».

19% no visiem Japānas ieslodzītajiem ir pārkāpuši 60 gadu slieksni. Šim rādītājam pietuvojas tikai Dienvidkoreja ar 11%. Notiesātajiem sirmgalvjiem pielāgotais Tokušimas cietums atrodas 520 kilometrus uz rietumiem no Tokijas.

«Man ir sirds slimība, un kādreiz man bieži palika slikti cietuma rūpnīcā,» stāsta 81 gadu vecs ieslodzītais, kura vārdu saskaņā ar cietuma noteikumiem atklāt nedrīkst. Viņš izcieš mūža ieslodzījumu par taksista nogalināšanu un vēl viena cilvēka ievainošanu pirms sešdesmit gadiem.

Vairāk nekā 20 cietumnieki dzīvo, ēd un strādā atsevišķā ēkā Tokušimas cietuma kompleksā - tā paredzēta ieslodzītajiem, kuri vecuma dēļ nespēj darīt tādus «parastos» cietumnieku darbus kā ražot kurpes un šūt apakšveļu. Lielāko dienas daļu viņi pavada četrvietīgās vai piecvietīgās kamerās, lokot papīru vai apdarot citus vieglus darbus.

Kad tiek pasniegtas pusdienas, cietuma darbinieki sasmalcina nūdeles un citus produktus tiem ieslodzītajiem, kuriem ir grūtības sakošļāt vai norīt ēdienu.

Tokušimas cietums nodrošina sirmgalvjiem piemērotus apstākļus, taču pārāk nelutina ieslodzītos, norāda cietuma pārstāvis Kendži Jamaguči. Darba laikā runāt ir aizliegts, kamerās nav gaisa kondicionieru, cietumnieki ziemā var mazgāties tikai divas reizes nedēļā, bet vasarā - trīsreiz.

«Kamēr viņi gaida atbrīvošanu, mēs vēlamies, lai viņi ir pie labas veselības, kad dosies prom,» uzsver Jamaguči. «Varbūt kāds domā, ka mēs esam pārāk piekāpīgi. Taču viņu brīvība joprojām tiek nopietni ierobežota. Tā nav gluži komfortabla dzīve.»

81 gadu vecais vīrietis divas reizes ticis atbrīvots, taču drīz vien par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu nācies atgriezties ieslodzījumā. Viņš cer atkal nonākt uz brīvām kājām, lai satiktu savu 103 gadus veco māti. «Gribu tikt laukā no cietuma, kamēr viņa vēl ir dzīva. Tas ir viss, ko vēlos,» viņš stāsta.

Tomēr ļoti daudzi veca gadagājuma ieslodzītie pēc atbrīvošanas atgriežas cietumā, jo saskaras ar grūtībām atrast darbu. Tas noved pie jauniem noziegumiem, piemēram, zādzībām. «Es pazīstu cilvēkus, kuri labprātīgi atgriežas cietumā,» stāsta 71 gadu vecs bijušais ieslodzītais, kurš tika atbrīvots oktobrī un kopš tā laika dzīvo rehabilitācijas programmas ierādītā dzīvoklī Tokijā ar citiem atbrīvotajiem cietumniekiem.

«Kamēr vien esi cietumā, tev ir ēdiens un istaba.»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu