Ļitviņenko atraitne kritizē Meju par nepietiekami stingru atbildi Skripaļa lietā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ar poloniju noindētā bijušā Krievijas izlūka Aleksandra Ļitviņenko atraitne Marina Ļitviņenko paudusi pārliecību, ka 23 Krievijas diplomātu izraidīšana no Lielbritānijas neesot pietiekami stingra atbilde uz bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu, kur'a britu premjerministre Terēza Meja vainojusi Krieviju, vēsta raidorganizācija «Euronews».

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien paziņoja, ka par 4.martā Anglijas dienvidrietumu pilsētā Solsberi notikušo uzbrukumu Skripaļam atbildīga ir Krievijas valsts. Meja pavēstīja, ka sakarā ar notikušo no Lielbritānijas tiks izraidīti 23 Krievijas diplomāti un Londona aptur augsta līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Krieviju.

Maskava tikmēr turpina noliegt, ka tai būtu kāda saistība ar 66 gadus vecā Skripaļa un viņa 33 gadus vecās meitas Jūlijas saindēšanu, kuri joprojām kritiskā stāvoklī atrodas slimnīcā.

«Es domāju, ka jādara vairāk. Ar to nepietiek,» par diplomātu izraidīšanu nesenā intervijā aģentūrai «Reuters» teica Marina Ļitviņenko. «Lai arī reakcija ir stingrāka nekā mana vīra gadījumā, ar to tik un tā nepietiek.»

Solsberi incidents atsauc atmiņā Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006.gadā Londonā. Ļitviņenko 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā 43 gadu vecumā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs 210, un mira 2006.gada 23.novembrī.

Lielbritānijas izmeklēšanas komisijas 2016.gada publicētajā ziņojumā Ļitviņenko slepkavības lietā teikts, ka viņa slepkavību, iespējams, apstiprināja Vladimirs Putins. Pēc izmeklēšanas rezultātu publicēšanas Lielbritānija izraidīja četrus krievu diplomātus.

«Nevajag spēlēt pēc tiem pašiem noteikumiem, pēc kādiem to dara Putins, jo tad uzvarētāju nebūs,» saka Ļitviņenko. «Bet nedrīkst izrādīt pielaidību un to, ka samierinies ar savā valstī notikušo pat pēc tā, kas notika ar manu vīru. Jābūt nopietnākiem un jāizdara kas tāds, ko Putins negaida.»

Viņa ierosināja, ka Lielbritānija varētu uzlikt smagākas sankcijas atsevišķiem Krievijas pilsoņiem - un ne tikai tiem, kas ir ASV «Magņitska sarakstā». «Ļoti svarīgi ieviest smagas sankcijas konkrētiem cilvēkiem,» uzskata Ļitviņenko, piebilstot, ka sankcijas pret Krieviju kā valsti tikšot uztvertas kā uzbrukums visai Krievijas tautai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu