Nākamnedēļ gaidāma «provizoriska» ES un Lielbritānijas vienošanās par pārejas periodu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) nākamnedēļ varētu panākt «provizorisku» vienošanos par pārejas periodu pēc «Breksita», piektdien pavēstījis kāds augsta ranga ES diplomāts, vienlaikus uzsverot, ka tas var notikt tikai tādā gadījumā, ja vispirms tiek atrisināti visi jautājumi, kas saistīti ar Apvienotās Karalistes aiziešanu no bloka.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja nākamnedēļ ieradīsies Briselē, lai piedalītos kārtējā ES samitā, kas notiks ceturtdien un piektdien.

Viņa cer panākt vienošanos par pārejas periodu, lai mazinātu uzņēmēju satraukumu, tos pārliecinot, ka gandrīz divus gadus pēc 2019.gada marta, kad paredzēta Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES, nekas liels viņu darbībā nemainīsies.

Tomēr Brisele brīdina, ka vienošanās netiks panākta, ja nebūs iespējams izkļūt no strupceļa, kurā nonākuši mēģinājumi izvairīties no stingras robežas atjaunošanas starp Ziemeļīriju un Īriju.

Tāpēc sagaidāms, ka pušu sarunas turpināsies līdz pat pēdējam brīdim.

«Iespējama vienošanās par pārejas periodu, taču jebkurā gadījumā tā būs tikai provizoriska vienošanās,» aģentūrai «Reuters» izteicies ES diplomāts.

«Tas būs pilnībā atkarīgs no tā, kāds būs izstāšanās līguma liktenis. Protams, ja izstāšanās līguma nebūs, nebūs pārejas perioda,» uzsvēris diplomāts.

Eiropas Komisija (EK) uzstāj, ka Lielbritānijai pārejas periods tiks garantēts vienīgi tad, ja tiks atrisinātas visas domstarpības, kas saistītas ar tās aiziešanu no ES.

Avoti stāsta, ka pēdējo dienu laikā virknē jautājumu panākts straujš progress un ka par galveno klupšanas akmeni atkal kļuvis Īrijas robežas jautājums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu