Sešonss atlaiž bijušo FIB direktora vietnieku Makeibu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV ģenerālprokurors Džefs Sešonss pietktdien paziņoja, ka ir atlaidis bijušo Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktora vietnieku Endrū Makeibu divas dienas pirms viņa plānotās pensionēšanās datuma.

Sešonsa lēmums par Makeiba atlaišanu stājās spēkā nekavējoties.

Makeiba atlaišana, kas jau bija gaidāma, notika pēc FIB disciplināro amatpersonu ieteikuma. Ir gaidāms, ka drīz publicējamā FIB ģenerālinspektora ziņojumā būs secināts, ka Makeibs nebija pretimnākošs, kad ģenerālinspektors izskatīja FIB veiktās Hilarijas Klintones e-pasta lietas izmeklēšanas apstākļus.

Lai gan Makeibs ir nostrādājis FIB 22 gadus kā karjeras ierēdnis, ASV prezidents Donalds Tramps pēdējā gada laikā viņu vairākkārt kritizējis kā demokrātu atbalstītāju, kas neobjektīvi noskaņots pret Trampa administrāciju.

Makeibs piektdien paziņoja, ka viņa atlaišana ir daļa no Trampa administrācijas «pašreizējā kara pret FIB» un īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās un Trampa kampaņas iespējamo sadarbību ar Kremli.

Makeibs 29.janvārī atkāpās no FIB direktora vietnieka amata, kurā bija atradies no 2016.gada februāra, bet tika paturēts algu sarakstos līdz pensionēšanās datumam, kas bija paredzēts 18.martā.

Makeibs un maijā atlaistais FIB direktors Džeimss Komijs spēlēja nozīmīgu lomu FIB izmeklēšana par Hilarijas Klintones rīcību, izmantojot privātu elektroniskā pasta serveri laikā, kad viņa bija ASV valsts sekretāre. FIB tolaik secināja, ka Klintonei apsūdzības nav jāizvirza.

Tramps ir vairākkārt kritizējis šo FIB lēmumu kā nepareizu un ir publiskojis divu Klintones lietā iesaistītu izmeklētāju īsziņas, kurās pausta kritika pret Trampu.

Komijs un Makeibs sākotnēji bija iesaistīti arī izmeklēšanā par Trampa kampaņas iespējamo sadarbību ar Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu