«Facebook» aptur Trampa kampaņas nolīgtās firmas «Cambridge Analytica» kontu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN

Sociālā tīkla «Facebook» vadība ir apturējusi datu analīzes firmas «Cambridge Analytica» kontu pēc ziņām, ka šī firma, kuru bija nolīgusi Donalda Trampa prezidenta vēlēšanu kampaņa, ir izmantojusi miljoniem ASV vēlētāju «Facebook» profilu informāciju bez viņu atļaujas.

ASV laikraksts «New York Times» un britu laikraksts «Observer» ziņoja, ka šī firma nozagusi informāciju no 50 miljonu «Facebook» lietotāju profiliem, veicot lielāko ielaušanos šī sociālā tīkla datos, lai izstrādātu programmatūru vēlētāju izvēles prognozēšanai un ietekmēšanai vēlēšanās.

Tika apturēts arī šīs firmas mātesorganizācijas «Strategic Communication Laboratories» (SCL) konts, kā arī Kembridžas Universitātes psihologa Aleksandra Kogana un firmas «Eunoia Technologies» vadītāja Kristofera Vailija konti.

«Cambridge Analytica» saņēma finanšu subsīdijas apmēram 15 miljardu dolāru apmērā no ASV hedžfondu miljardiera Roberta Mersera, kurš bija nozīmīgs ziedotājs Republikāņu partijai. «Observer» ziņoja, ka tolaik šo firmu vadīja Stīvs Banons, kurš līdz pērnā gada vasarai bija viens no galvenajiem Trampa konsultantiem.

«2015.gadā mēs uzzinājām, ka ... Kogans ir mums melojis un pārkāpis mūsu Platformas politiku, nododot datus no lietotnes, kura izmantoja «Facebook Login», firmai «SCL/Cambridge Analytica», kas veic darbību politiskās, valdības un militārās jomās visā pasaulē,» piektdienas vakarā paziņoja «Facebook» viceprezidents Pols Grevals.

Kogans arī nepiemērotā veidā dalījies ar šiem datiem ar Vailiju, teikts šajā paziņojumā.

Kogana lietotne «thisisyourdigitallife» piedāvāja veikt personības prognozēšanas testu, sociālajā tīklā «Facebook» raksturojot sevi kā «psihologu izmantotu pētniecisku lietotni».

Apmēram 270 000 cilvēku lejuplādēja šo lietotni, šādi ļaujot Koganam piekļūt tādai informācijai kā viņu profilos minētās dzīvesvietas vai viņiem tīkamais saturs.

«Tomēr šī lietotne vāca arī informāciju par testa veicēju «Facebook» draugiem, novedot līdz datu uzkrāšanai par desmitiem miljonu cilvēku,» ziņoja «Observer».

«Mēs ekspluatējām «Facebook», lai iegūtu datus no miljoniem cilvēku profiliem. Un būvējām modeļus, lai ekspluatētu mums zināmo par viņiem un vērstos pret viņu iekšējiem dēmoniem. Tāds bija pamats, uz kura tika būvēta visa kompānija,» laikrakstam pastāstīja Vailijs.

Kogans leģitīmi ieguva šo informāciju, bet «pārkāpa [»Facebook«] platformas politiku», nododot šo informāciju «SCL/Cambridge Analytica» un Vailijam, paziņoja «Facebook».

«Facebook», nepasakot, kā šie dati tika izmantoti, paziņoja, ka 2015.gadā aizvāca šo lietotni un noticēja Kogana un pārējo šo datu saņēmēju apliecinājumiem, ka šie dati ir iznīcināti.

«Pirms dažām dienām mēs saņēmām ziņas, ka, pretēji mums sniegtajiem apliecinājumiem, ne visi dati tika iznīcināti,» rakstīja Grevals.

«Mēs agresīvi rīkojamies, lai noskaidrotu šo apgalvojumu precizitāti. Ja tie būs patiesi, tad šis ir vēl viens nepieņemams uzticības un viņu saistību pārkāpums. Mēs apturam «SCL/Cambridge Analytica», Vailija un Kogana darbību «Facebook» līdz tālākas informācijas iegūšanai,» vēstīja «Facebook» viceprezidents.

«New York Times» ziņoja, ka «Cambridge Analytica» savākto datu kopijas vēl ir atrodamas tiešsaistē un ka šī laikraksta darbinieki redzējuši daļu no šiem datiem.

«Cambridge Analytica», kas ir Lielbritānijas uzvedības mārketinga firmas SCL filiāle ASV, guva ievērību kā firma, kuru «Breksita» kampaņas organizācija «Leave.EU» nolīga datu vākšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu