Boriss Džonsons: Maskavas atbilde uz Krievijas diplomātu izraidīšanu no Lielbritānijas kaitēs pašas Krievijas pilsoņiem

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ANDY RAIN / EPA

Maskavas rīcība, izraidot 23 Lielbritānijas diplomātus, slēdzot Lielbritānijas ģenerālkonsulātu Santpēterburgā un aizliedzot Britu padomes darbu, lai atbildētu uz to, ka Londona saistībā ar bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu izraidījusi tādu pašu skaitu Krievijas diplomātu, ir veltīga un kaitēs tikai pašas Krievijas pilsoņiem, uzsvēris Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons komentārā, kas svētdien publicēts tabloīdā «The Sun».

«Šie veltīgie pasākumi vienīgi sodīs vienkāršos Krievijas pilsoņus, atņemot viņiem iespējas mācīties angļu valodu un iesniegt pieteikumus Apvienotās Karalistes vīzu saņemšanai,» sacīts Džonsona publikācijā.

«Šodien Krievija ir viena pati un izolēta. Tas parāda visbūtiskāko atšķirību starp Lielbritāniju un [Krievijas prezidentu] Vladimiru] Putinu - mums ir draugi visā pasaulē, bet viņam tādu nav,» raksta Džonsons.

Jau vēstīts, ka Krievijas Ārlietu ministrija sestdien paziņoja, ka no Krievijas tiks izraidīti 23 Lielbritānijas diplomāti, slēgts Lielbritānijas ģenerālkonsulāts Sanktpēterburgā un apturēts Britu padomes darbs Krievijā.

Britu padome ir organizācija kultūras un izglītības sakaru veicināšanai starp Lielbritāniju un citām pasaules valstīm.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņoja, ka diplomātu izraidīšana «nemaina lietas faktus» par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu.

«Krievijas atbilde nemaina lietas faktus - divu cilvēku slepkavības mēģinājumu uz britu zemes, par ko nav alternatīvu secinājumu kā vien tas, ka vainīga ir Krievijas valsts,» sacīja Meja.

Lielbritānijas premjere jau trešdien paziņoja, ka par Skripaļa saindēšanu ir atbildīga Krievija un ka no Lielbritānijas tiek izraidīti 23 Krievijas diplomāti, kurus viņa raksturoja kā «nepieteiktus izlūkdienesta virsniekus», kā arī par to, ka Londona pārtrauc augsta līmeņa diplomātiskos sakarus ar Maskavu.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons piektdien atzina - ir «lielā mērā iespējams», ka nervus paralizējošo vielu uzbrukumā Skripaļam licis izmantot Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Skripaļs kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Anglijas Solsberi pilsētā. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Tiek uzskatīts, ka šajā uzbrukumā izmantota nervus paralizējošā viela «Novičok», kuras krājumus savā arsenālā Krievija nekad nav oficiāli deklarējusi Starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu