Abass nosauc ASV vēstnieku Izraēlā par «suņa dēlu»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass pirmdien nosauca ASV vēstnieku Izraēlā Deividu Frīdmanu par suņa dēlu, un šie izteikumi jau saņēmuši Baltā nama nosodījumu.

«ASV vēstnieks Telavivā ir kolonists un suņa dēls,» Abass paziņoja palestīniešu līderiem Rāmallā.

Frīdmans, kurš pirms kļūšanas pērn par vēstnieku bija ASV prezidenta Donalda Trampa personīgais jurists, ilgi ir atbalstījis ebreju kolonistu apmetņu būvniecību Izraēlas okupētajā Rietumkrastā, kas atbilstoši starptautiskajām tiesībām ir nelikumīga rīcība.

Frīdmans, kurš ir ebrejs, norādīja, ka Abasa izteikumos varētu būt manāms antisemītisms.

«Viņš savā atbildē mani nosauca par suņa dēlu. Tas ir antisemītisms vai politisks diskurss?» Frīdmana teikto citēja vēstniecības pārstāve.

Abasa teikto jau nosodījis Baltais nams.

«Prezidentam Abasam pienācis laiks izvēlēties starp naidīgu retoriku un konkrētiem un praktiskiem centieniem, lai uzlabotu viņa tautas dzīves kvalitāti un vadītu to uz mieru un labklājību,» paziņoja Trampa padomnieks Džeisons Grīnblats.

Neskatoties uz «ārkārtīgi nepiemērotajiem apvainojumiem», ASV šobrīd pabeidz izstrādāt Tuvo Austrumu konflikta miera plānu, kas tiks publiskots, kad būs piemēroti apstākļi, viņš piebilda.

Abasa izteikumi acīmredzami sekoja pēc Frīdmana ieraksta tviterī, kurā vēstnieks uzbrukumu Rietumkrastā komentēja kā «ziemeļos» notikušu, raisot jautājumus, vai viņš šo teritoriju uzskata par Izraēlas sastāvdaļu. Frīdmans arī kritizēja palestīniešu pašpārvaldi par uzbrukumu nenosodīšanu.

«Tāda brutalitāte un nekāda nosodījuma no Palestīniešu pašpārvaldes!» viņš rakstīja tviterī, norādot uz piektdien notikušu uzbrukumu, kurā kāds palestīnietis ar automašīnu nobrauca divus Izraēlas karavīrus, kā arī incidentu svētdien, kad palestīnietis Jeruzalemē nodūra izraēliešu apsargu.

Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967.gadā, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi. Izraēla vēlāk Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta. Palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

Abasa valdībai ir ierobežota autonomija atsevišķās teritorijās Rietumkrastā.

Visas vēstniecības Izraēlā joprojām atrodas Telavivā.

Tramps pērn izraisīja palestīniešu un citu Tuvo Austrumu musulmaņu sašutumu, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcels savu vēstniecību uz turieni.

Abass savā runā arī kritizēja arī Gazas joslā valdošo islāmistu kustību «Hamas», apsūdzot to centienos noslepkavot palestīniešu premjerministru Rami Hamadallu.

Viņa autokolonna cietusi otrdien cieta sprādzienā, kas notika neilgi pēc iebraukšanas Gazas joslā. Palestīniešu premjerministrs uzbrukumā necieta, tomēr seši drošībnieki tika viegli ievainoti.

Abasa vadītā sekulārā kustība «Fatah», kas valda Rietumkrastā, oktobrī ar «Hamas» panāca izlīgumu, tomēr vienošanās abu konkurējošo pušu starpā ir sabrukusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu