Aktīvisti: «Islāma valsts» uzbrukumā Damaskas rajonam krituši 36 karotāji

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Negaidītā džihādistu grupējuma «Islāma valsts» uzbrukumā Damaskas dienvidu rajonam dzīvību zaudējuši 36 Sīrijas valdības spēku karotāji, otrdien pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» (SOHR).

Valdība aktīvistu ziņojumu, kurā nekas nav minēts par upuriem džihādistu rindās, nav komentējusi.

««Islāma valsts» pilnībā pārņēma kontroli pār Kadamu, un 36 valdības karavīri un lojālistu karotāji gājuši bojā,» norādīja SOHR. Vairāki desmiti ievainoti, sagūstīti vai pazuduši cīņu gaitā.

«Islāma valsts» izvērsa uzbrukumu no līdzās esošā Hadžar al Asvadas apvidus.

«Režīma spēki apvidū ap Kadamu pulcē papildspēkus, lai to atgūtu,» sacīja SOHR direktors Rami Abderrahmans.

Kadama atrodas Damaskas dienvidos, un to vairākus gadus kontrolējuši dažādi nemiernieku grupējumi, ieskaitot «Islāma valsti» un «Al Qaeda» Sīrijas atzaru.

Pagājušajā nedēļā «Al Qaeda» karotāji apvidu pameta atbilstoši ar valdību noslēgtajam līgumam, ar kuru kaujiniekiem un viņu ģimenēm tika garantēts drošs ceļš uz ziemeļrietumu Idlibas provinci.

Iepriekš evakuācijai piekrituši arī «Islāma valsts» džihādisti.

Apvidus ir salīdzinoši neliels un nav saistīts ar Austrumgutu uz austrumiem no Damaskas, kur atrodas tūkstošiem civilistu un nemiernieku karotāju.

Sīrijas karaspēks Austrumgutā izvērsis atsevišķu operāciju.

«Islāma valsts» vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur «kalifātu» un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret «Islāma valsti», grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu