Krievu ķīmiķis: ja Skripaļa indēšanā būtu iesaistīta Krievija, viņš nebūtu izdzīvojis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Ja Krievija būtu organizējusi un īstenojusi bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa indēšanu Lielbritānijā, viņš nebūtu izdzīvojis, izteicies krievu ķīmiķis Leonīds Rinks, kurš tiek uzskatīts par vienu no indīgās vielas «Novičok» izstrādātājiem, vēsta angliski rakstošais Krievijas medijs «The Moscow Times».

Šādu viedokli Rinks paudis intervijā Krievijas ziņu aģentūrai «RIA Novosti», norādot, ka uzbrukums Skripaļam izskatoties pēc neprofesionālas diversijas.

Viņš arī uzskata, ka pati Lielbritānija būtu varējusi izstrādāt vielu, kas izmantota Skripaļa indēšanā.

«Šo uzbrukumu pilnīgi mierīgi varēja īstenot pati Lielbritānija,» uzskata ķīmiķis.

Lielbritānija Skripaļa un viņa meitas indēšanā apsūdzējusi Krieviju.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons pagājušajā nedēļā izteicās, ka esot «lielā mērā iespējams», ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins licis izmantot nervus paralizējošo vielu uzbrukumā Skripaļam.

Iepriekš Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja jau bija norādījusi - ir «ļoti iespējams», ka par 4. martā Solsberi notikušo uzbrukumu Skripaļam un viņai meitai Jūlijai atbildīga ir Krievija, iepriekš vēstīja LETA.

Krievija, protams, visas tai adresētās apsūdzības noraidījusi, nodēvējot tās par absurdām.

Intervijā Rinks atklāj, ka viņš PSRS laikā strādājis Valsts organiskās ķīmijas zinātniski pētnieciskajā institūtā un darbojies zinātnieku komandā, kas strādājusi pie ķīmisko ieroču «Novičok» programmas.

Šis Rinka izteikums gan ir pretrunā ar Krievijas oficiālajiem paziņojumiem, ka «Novičok» nervu toksīnu programma nekad neesot eksistējusi.

Kā pagājušajā nedēļā ziņoja LETA, Skripaļa jautājumu komentējis vēl viens ķīmiķis, kas tiek uzskatīts par vienu no «Novičok» izstrādātājiem.

ASV dzīvojošais Krievijas izcelsmes ķīmiķis Vils Mirzajanovs pauda pārliecību, ka uzbrukumu Skripaļam varēja sarīkot tikai Maskava.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu