Sarkozī pēc pratināšanas Kadafi miljonu lietā atbrīvots no apcietinājuma

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Patrick Hertzog / TT NYHETSBYRÅN

Francijas eksprezidents Nikolā Sarkozī pēc policijas pratināšanas saistībā ar apsūdzībām, ka bijušais Lībijas diktators Muamars Kadafi palīdzējis finansēt Sarkozī 2007.gada vēlēšanu kampaņu, trešdienas vakarā atbrīvots no apcietinājuma, ziņu aģentūrai AFP paziņoja ar lietas apstākļiem pazīstams avots.

«Nikolā Sarkozī vairs neatrodas apcietinājumā,» sacīja avots.

AFP sarunbiedrs nevarēja paskaidrot, vai eksprezidents vairs netiek turēts aizdomās un vai viņam nedraud apsūdzību izvirzīšana.

Sarkozī divas dienas tika pratināts par saistību ar Kadafi, kurš varētu būt finansējis Sarkozī 2007.gada vēlēšanu kampaņu, ziņo izmeklēšanai tuvu stāvoši avoti.

Sarkozī advokāti notiekošo vēl nav komentējuši.

Izmeklētāji jau kopš 2013.gada pēta mediju publiskoto informāciju un izmeklē Kadafi dēla Seifa al Islama izteikumus, kas liecina par Lībijas naudas izmantošanu Sarkozī vēlēšanu kampaņā.

Otrdien tika nopratināts arī Sarkozī sabiedrotais un bijušais ministrs Briss Ortefē, kurš vēlāk tviterī paziņoja, ka liecinājis brīvprātīgi, un pauda cerību, ka viņa sniegtā informācija palīdzēs pielikt punktu «kļūdām un meliem».

Apgalvojumi par Kadafi finansējumu Sarkozī vēlēšanu kampaņai pirmoreiz atskanēja 2011.gada martā, kad toreizējais Francijas prezidents Sarkozī aģitēja par NATO vadīto militāro intervenci, kas palīdzēja gāzt Kadafi.

Jautājums aktualizējās 2016.gada novembrī pēc kāda uzņēmēja apgalvojumiem, ka viņš piegādājis Sarkozī pirmajai prezidenta vēlēšanu kampaņai trīs koferus ar naudu no Kadafi.

Francijas un Libānas uzņēmējs Zijāds Takiedīns paziņoja, ka viņš 2006.gada beigās un 2007.gada sākumā veicis trīs braucienus no Lībijas galvaspilsētas Tripoles uz Parīzi, vedot skaidru naudu Sarkozī kampaņai.

Katrā no šiem braucieniem Takiedīns vedis koferi, kurā bijuši no pusotra līdz diviem miljoniem eiro 200 eiro un 500 eiro banknotēs. Viņš piebilda, ka saņēmis šo naudu no Kadafi režīma militārā izlūkdienesta vadītāja Abdallāha Senusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu