Ostinas spridzinātājs pirms pašnāvības ierakstīja atzīšanos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

23 gadus vecais Marks Entonijs Kondits vairāku nedēļu garumā terorizēja ASV Teksasas štata galvaspilsētas Ostinas iedzīvotājus, izvietojot pasta paciņās un citādos veidos paslēptus spridzekļus. Uzbrukumos gāja bojā divi cilvēki, bet vēl vairāki tika ievainoti. Kad policija sadzina uzbrucēja pēdas, viņš uzspridzinājās automašīnā. Kondita tālrunī tika atrasts 25 minūtes garš video ar atzīšanos, vēsta raidorganizācija CNN.

«Tas ir ļoti nelaimīga jauna vīrieša izmisuma kliedziens, kurā viņš runā par dzīves problēmām, kas novedušas viņu līdz šim punktam,» norāda Ostinas policijas vadītājs Braiens Menlijs.

Videoierakstā Kondits stāsta par izejmateriāliem, no kuriem izveidojis septiņus spridzekļus. Visus materiālus viņš iegādājās būvniecības vai sporta preču veikalos, raidsabiedrībai CNN atklāja kāds izmeklēšanai pietuvināts informācijas avots.

Taču video skaidri nenorāda uz to, kāds bija Kondita motīvs. Viņš neesot runājis par saistību ar teroristu organizācijām vai arī licis noprast, ka uzbrukumi bija rasistiski motivēti.

Policija trešdien atrada Konditu un gatavojās viņu aizturēt, kad jaunietis savā automašīnā uzspridzinājās. Analizējot iepriekšējos uzbrukumos izmantotos spridzekļus, izmeklētāji secināja, ka tie veidoti no sadzīviskiem materiāliem, un sāka analizēt vietējos veikalos izdotos čekus, meklējot aizdomīgus pirkumus.

Kondits bija starp aizdomās turamajiem. Viens no pēdējiem sprādzieniem notika «FedEx» ēkā ārpus Ostinas, un novērošanas kameras fiksēja blondā parūkā un cepurē ar nagu ģērbušos vīrieti, kurš uz nodaļu atnesa divas paciņas. Tajās bija paslēpti spridzekļi.

Tas bija pēdējais pavediens, kas policijai bija vajadzīgs, lai identificētu spridzinātāju. Analizējot Kondita telefona raidīto signālu, tika noskaidrota viņa atrašanās vieta - pie viesnīcas novietotā auto Raundrokā, apmēram 30 kilometru attālumā no Ostinas. Policija aplenca viesnīcu, taču kādu laiku gaidīja papildspēkus. Kondits izbrauca no viesnīcas teritorijas, taču drīz vien apstājās ceļmalā.

Kad īpašo uzdevumu vienība pietuvojās Kondita auto, viņš detonēja spridzekli un atņēma sev dzīvību.

Mīklainie sprādzieni sākās 2.martā. Sākumā spridzekļi bija paslēpti pie namdurvīm atstātās paciņās, kas uzsprāga, kad tās izkustināja vai atvēra. Vēlāk uzbrucējs mainīja taktiku. Pēdējais incidents notika otrdien «FedEx» sūtījumu šķirošanas centrā netālu no Sanantonio, un tajā pašā dienā neizsprādzis spridzeklis tika atrasts citā «FedEx» ēkā ārpus Ostinas.

Pirmajos četros uzbrukumos tika izmantotas pie namu durvīm atstātas paciņas. Trīs gadījumos tās bija novietotas Ostinas rajonos, kuros galvenokārt dzīvo etnisko minoritāšu pārstāvji. Šajos trīs uzbrukumos, kas tika veikti 2. un 12. martā, cieta trīs melnādainie un viens latīņamerikāņu izcelsmes cilvēks. Tas iedzīvotājiem lika domāt, ka uzbrukumiem ir rasistisks motīvs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu