Grībauskaite: ES un NATO koordinēs atbildi uz Skripaļa saindēšanu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienība (ES) un NATO koordinēs atbildi Maskavai saistībā ar dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Lielbritānijā, ceturtdien paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Ķīmiskā ieroča izmantošana Eiropā ir ļoti nopietnu draudu pazīme, viņa pavēstīja žurnālistiem pirms došanās uz ES samitu Briselē.

«Koordinējot Eiropas Savienības un NATO centienus, mēs veiksim atbilstošus pasākumus, lai apkarotu šāda veida hibrīddraudus un militāros draudus,» sacīja Grībauskaite.

Uzbrukums Skripaļam un viņa meitai parāda, ka Kremļa agresija pastiprinās, norādīja prezidente.

Maskavas «agresīvā politika, agresīvā rīcība pāriet no Krimas okupācijas, kara Ukrainā, kara Sīrijā uz tiešu cilvēka saindēšanu ar ķīmisku ieroci,» paziņoja Grībauskaite.

«Tas prasa atbildi. Mēs pilnībā atbalstām Apvienotās Karalistes attieksmi, atbildi un pausto kritiku. Mēs Apvienotajai Karalistei paužam mūsu solidaritāti, un Eiropadome darīs to pašu,» piebilda Lietuvas prezidente.

Robežai starp militārajiem un hibrīddraudiem izzūdot, drošības situācija ir ļoti bīstama, brīdināja Grībauskaite.

«Uzbrukums parāda, ka Krievija var izmantot militāru ķīmisku ieroci pret saviem pilsoņiem, pret savu tautu un arī pret Eiropas pilsoņiem. Uzbrukums tika sarīkots Apvienotajā Karalistē, tas ir, ES teritorijā. Un tā ir pazīme draudiem, ka cilvēka dzīvība Kremlim ir kļuvusi pavisam nenozīmīga,» teica Grībauskaite.

Maskavas un Londonas attiecības nopietni saasinājušās saistībā ar Lielbritānijas pilsētā Solsberi 4.martā notikušo Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu.

Lielbritānija apsūdz Kremli, ka tas Lielbritānijas teritorijā īstenojis slepkavības mēģinājumu, izmantojot aizliegtus ķīmiskos ieročus.

Lielbritānija šomēnes izraidīja 23 Krievijas diplomātus. Krievija spērusi atbildes soļus, arī izraidot 23 britu diplomātus un apturot Britu padomes un Lielbritānijas ģenerālkonsulāta Sanktpēterburgā darbību Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu