ES līderi vienosies par vadlīnijām nākamajai «Brexit» sarunu fāzei

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien Briselē vienosies par vadlīnijām nākamajai «Brexit» sarunu fāzei. Gaidāms, ka pārējo 27 ES dalībvalstu līderi pieņems vadlīnijas sarunām par turpmākajām attiecībām ar Lielbritāniju un dos zaļo gaismu 21 mēneša pārejas periodam pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no bloka.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja Briselē palika pa nakti, lai piedalītos sarunās par tirdzniecības strīdu ar ASV, tomēr viņa vēlāk pametīs pārējos ES līderus, kad samitā tiks runāts par «Brexit».

Vakariņās ceturtdien viņa aicināja kolēģus izmantot impulsu, kas iegūts pēc vienošanos par pārejas posmu, lai ar «enerģiju un ambīcijām» risinātu smagos jautājumus par tirdzniecību un Īrijas robežu.

«Mums tagad ir iespēja radīt jaunu dinamiku sarunās, lai kopīgi strādātu, pētot darboties spējīgus risinājumus - Ziemeļīrijā, mūsu turpmākajā drošības sadarbībā un nodrošinot visu mūsu tautu turpmāku labklājību,» Mejas teikto citēja viņas birojs.

Premjerministre arī cer izmantot ceturtdien gūto diplomātisko uzvaru, ES vienbalsīgi atbalstot Lielbritānijas secinājumus, ka ka Krievija, «ļoti iespējams», ir atbildīga par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu.

Pārejas periods ilgs no Lielbritānijas izstāšanās brīža 2019.gada martā līdz 2020.gada beigām. Šajā laika posmā Lielbritānija vairs nepiedalīsies ES lēmumu pieņemšanas procesā.

Tomēr visi jautājumi joprojām nav atrisināti.

ES sarunu vadlīnijās Lielbritānija brīdināta neatkāpties no iepriekš paustajām saistībām, kas ļāva panākt vienošanos par pārejas periodu, un aicināta «pastiprināt centienus» tā saukto šķiršanās sarunu neatrisinātajos jautājumos.

«Nekas nav norunāts, kamēr viss nav norunāts,» uzsvērts ES sarunu vadlīnijās, kuru teksts nonācis aģentūras AFP rīcībā.

ES un Lielbritānija pirmdien vienojās, ka pēc «Brexit» Ziemeļīrija varētu saglabāt muitas ūniju ar ES, ja netiks atrasts labāks risinājums. Vēl tikai pirms pāris nedēļām Meja paziņoja, ka neviens britu premjers neakceptēs šādu vienošanos.

«Tiklīdz mēs pavirzīsimies uz stadiju, kad varēsim runāt par turpmāko partnerību, mēs uzskatām, ka tur varēs atrast risinājumu Īrijas robežas jautājumam,» norādījusi augsta Lielbritānijas amatpersona.

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars, kurš ar Meju tikās ES samita kuluāros, prognozēja, ka tirdzniecības attiecības būs «tik ciešas, ka daudzi pasākumi», kas domāti cietās robežas novēršanai starp Īriju un Ziemeļīriju, būs nevajadzīgi.

ES vadlīnijās uzsvērts, ka «sarunās progress var būt tikai tad, ja visas līdz šim uzņemtās saistības tiek pilnībā ievērotas».

Tajās arī apsveikta Mejas pirmdien rakstītā vēstule, kurā sniegtas «rakstiskas garantijas, īpaši attiecībā uz Īriju/Ziemeļīriju».

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks iepriekš paziņoja, ka dažas valstis varētu šo plānu neatbalstīt, īpaši Spānijai paužot bažas par Lielbritānijas Vidusjūras teritorijas Gibraltāra likteni.

Viņš tomēr vēlāk paziņoja par «labām ziņām» Mejai, un amatpersonas atklājušas, ka Madrides bažas ir nomierinātas, ES vadlīnijās īpaši pieminot Gibraltāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu