Tusks: ES līderi vienojušies par vadlīnijām nākamajai «Brexit» sarunu fāzei

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien Briselē vienojušies par vadlīnijām nākamajai «Brexit» sarunu fāzei, paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

«Lēmums: ES27 pieņēmis vadlīnijas nākotnes ES-Lielbritānijas attiecībām pēc «#Brexit»,» tviterī raksta Tusks, Briselē sākoties ES līderu samita otrajai dienai.

Lēmums ļauj Eiropas Komisijas (EK) «Brexit» sarunu delegācijas vadītājam Mišelam Barnjē sākt sarunas ar Londonu par nākotnes tirdzniecības līgumu abu pušu starpā un citiem jautājumiem, sākot no sadarbības drošības jomā līdz aviācijas tiesībām.

ES sarunu vadlīnijās Lielbritānija brīdināta neatkāpties no iepriekš paustajām saistībām, kas ļāva panākt vienošanos par pārejas periodu, un aicināta «pastiprināt centienus» tā saukto šķiršanās sarunu neatrisinātajos jautājumos.

ES un Lielbritānija pirmdien vienojās, ka pēc «Brexit» Ziemeļīrija varētu saglabāt muitas ūniju ar ES, ja netiks atrasts labāks risinājums. Vēl tikai pirms pāris nedēļām Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņoja, ka neviens britu premjers neakceptēs šādu vienošanos.

«Tiklīdz mēs pavirzīsimies uz stadiju, kad varēsim runāt par turpmāko partnerību, mēs uzskatām, ka tur varēs atrast risinājumu Īrijas robežas jautājumam,» norādījusi augsta Lielbritānijas amatpersona.

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars, kurš ar Meju tikās ES samita kuluāros, prognozēja, ka tirdzniecības attiecības būs «tik ciešas, ka daudzi pasākumi», kas domāti cietās robežas novēršanai starp Īriju un Ziemeļīriju, būs nevajadzīgi.

ES vadlīnijās uzsvērts, ka «sarunās progress var būt tikai tad, ja visas līdz šim uzņemtās saistības tiek pilnībā ievērotas».

Tajās arī apsveikta Mejas pirmdien rakstītā vēstule, kurā sniegtas «rakstiskas garantijas, īpaši attiecībā uz Īriju/Ziemeļīriju».

iepriekš paziņoja, ka dažas valstis varētu šo plānu neatbalstīt, īpaši Spānijai paužot bažas par Lielbritānijas Vidusjūras teritorijas Gibraltāra likteni.

Viņš tomēr vēlāk paziņoja par «labām ziņām» Mejai, un amatpersonas atklājušas, ka Madrides bažas ir nomierinātas, ES vadlīnijās īpaši pieminot Gibraltāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu