Leiboristi plāno nobloķēt Lielbritānijas izstāšanos no ES bez vienošanās

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Lielbritānijas Leiboristu partija plāno ierosināt likumprojektu, lai nepieļautu valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) bez izstāšanās līguma, ja britu parlaments noraidīs galīgo vienošanos ar Briseli.

Leiboristu ēnu kabineta «Brexit» ministrs Kīrs Stārmers gatavojas pirmdien paziņot, ka leiboristi cer iegūt pietiekamu atbalstu, lai noraidītu pieeju, kurā parlamenta balsojums pret izstāšanās līgumu tiek interpretēts kā atbalsts ES pamešanai vispār bez līguma.

Premjerministre Terēza Meja vada mazākuma konservatīvo valdību, kas paļaujas uz nelielās Ziemeļīrijas Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) atbalstu balsojumos parlamentā.

Spriežot pēc publiskotajiem runas fragmentiem, Stārmers gatavojas paziņot, ka gadījumā, ja valdības piedāvātais izstāšanās līgums tiktu noraidīts, valdībai jāatgriežas pie sarunu galda un jāpanāk jauns risinājums.

«Ja premjerministres vienošanās tiks noraidīta, par tālāko jālemj parlamentam, nevis izpildvarai,» norādīs Stārmers.

«Tas būtu kā drošības ventilis «Brexit» procesā,» sacīs leiboristu ēnu kabineta «Brexit» ministrs.

ES līderi, izņemot Meju, piektdien Briselē vienojās par vadlīnijām nākamajam «Brexit» sarunu posmam. Šis lēmums ļauj Eiropas Komisijas (EK) «Brexit» sarunu delegācijas vadītājam Mišelam Barnjē sākt sarunas ar Londonu par nākotnes tirdzniecības līgumu abu pušu starpā un citiem jautājumiem, sākot no sadarbības drošības jomā līdz aviācijas tiesībām.

ES līderi arī atbalstīja vienošanos, ko abas puses pagājušajā nedēļā panāca par 21 mēnesi ilgu pārejas periodu pēc «Brexit».

Tikmēr leiboristu ekspremjers Tonijs Blērs brīdinājis, ka Meja var līdz pēdējam vilcināties atklāt izstāšanās vienošanās detaļas, un aicināja sarīkot vēl vienu referendumu par Lielbritānijas dalību ES.

Arī Blērs pirmdien plāno teikt runu, kurā sacīs, ka konservatīvie gatavojas ierosināt vienošanos, kas parlamentā, visticamāk, tiks noraidīta, un nodēvēja šādu pieeju par ārkārtīgi bezatbildīgu.

Blērs arī gatavojas norādīt, ka «saprātīgs stratēģisks kurss», ja konservatīvie vēlas palikt pie varas, būtu atbildības dalīšana.

«Atrisinot dilemmu pirms 2019.gada marta. Iesniedziet priekšlikumu parlamentā,» aicinās Blērs.

«Pēc tam ļaujiet tautai teikt pēdējo vārdu,» norādīs bijušais premjerministrs.

Paredzēts, ka Lielbritānijas izstāsies no ES 2019.gada 29.martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu