Saūda Arābijas kroņprincis: Izraēlai ir tiesības uz savu zemi

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saūda Arābijas ietekmīgais kroņprincis Mohammads bin Salmans pirmdien publicētā intervijā atzinis, ka Izraēlai ir tiesības uz savu zemi, kas ir ievērojams pagrieziens konservatīvās karalistes politikā.

ASV žurnāla «The Atlantic» galvenais redaktors Džefrijs Goldbergs viņam jautāja, vai «ebrejiem ir tiesības uz valsti vismaz daļā to senās dzimtenes»?

«Es uzskatu, ka ikvienai tautai jebkur ir tiesības dzīvot mierā savā valstī,» atbildēja kroņprincis, kurš ASV uzturas trīs nedēļas ilgā vizītē.

«Es uzskatu, ka palestīniešiem un izraēliešiem ir tiesības pašiem uz savu zemi,» viņš piebilda.

«Tomēr mums ir jāpanāk miera līgums, lai ikvienam nodrošinātu stabilitāti un izveidotu normālas attiecības,» uzsvēra bin Salmans.

Saūda Arābija joprojām neatzīst Izraēlu, un abām valstīm nav oficiālu attiecību, tomēr pēdējos gados aiz kulisēm abu valstu saitēs panākts uzlabojums.

Abas valstis par savu lielāku draudu uzskata Irānu, bet to galvenais sabiedrotais ir ASV.

Izraēlas un palestīniešu konflikts ilgu laiku traucējis panākt pilnīgu abu valstu izlīgumu. Saūda Arābija uzstāj, ka attiecību normalizācijas panākšanai Izraēlai jāatkāpjas no teritorijām, kuras tā okupēja 1967.gada Sešu dienu karā un kuras palestīnieši uzskata par savas nākotnes valsts teritoriju.

Kopš 2002.gada Saūda Arābija ir bijusi galvenā Arābu Miera iniciatīvas atbalstītāja, iestājoties par divu valstu risinājumu Izraēlas un palestīniešu konfliktam.

Saūda Arābija martā pirmo reizi atvēra savu gaisa telpu komerciālai aviosatiksmei no Izraēlas. Savukārt novembrī Izraēlas valdības loceklis atklāja, ka ar Saūda Arābiju notiek slepenas sarunas, lai arī Rijāda to joprojām noliedz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu