Organizatori: Iniciatīvai par ES «minoritāšu tiesību aizsardzību» savākti miljons parakstu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Eiropas pilsoņu iniciatīvai par Eiropas Savienībā (ES) dzīvojošo minoritāšu tautību aizsardzību izdevies savākt vairāk nekā miljonu parakstu, kas nepieciešami iniciatīvas apspriešanai Eiropas Komisijā (EK), otrdien paziņojuši organizatori.

Kā norādīts iniciatīvas «Minority SafePack-miljons parakstu par daudzveidību Eiropā» vietnē, tās autori aicina ES, pieņemot tiesību aktu kopumu, uzlabot to personu aizsardzību, kuras pieder pie nacionālām un lingvistiskām minoritātēm, un stiprināt kultūras un valodu daudzveidību ES.

Pēc viņu domām, tiesību aktu kopumā jāparedz politiski pasākumi tādās jomās kā reģionālās un mazākumtautību valodas, izglītība un kultūra, reģionālā politika, līdzdalība, vienlīdzība, audiovizuālo un citu plašsaziņas līdzekļu saturs, kā arī reģionālais (valsts) atbalsts.

Iniciatīvas autori apgalvo, ka ES aptuveni 50 miljoni cilvēku jeb 10% no kopējā ES dalībvalstu pilsoņu skaita pieder pie nacionālām un lingvistiskām minoritātēm. Kā piemēri minēti dāņu kopiena Vācijas ziemeļos, ungāru minoritāte Rumānijas Transilvānijas reģionā un čigāni Centrāleiropas valstīs.

«Iniciatīva «Minority SafePack» nevēlas neko atņemt vairākuma kopienām vai Eiropai. Tā vienkārši vēlas padarīt to daudzveidīgāku ar savām valodām un kultūrām,» teikts iniciatīvas mājaslapā.

Iniciatīva reģistrēta 2017.gada 3.aprīlī un parakstu vākšanas termiņš ir šī gada 3.aprīlis. Lai Eiropas pilsoņu iniciatīva būtu sekmīga, tai ir jāsavāc vismaz viens miljons paziņojumu par atbalstu, kā arī vismaz septiņās valstīs jāsasniedz minimālais parakstītāju skaits jeb jāsasniedz robežvērtība.

Iniciatīvas mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka tai izdevies savākt aptuveni 1,2 miljonus parakstu, tostarp gandrīz 8000 parakstu Latvijā, kur par to iestājās Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka (LKS).

Tikmēr Igaunijā par iniciatīvu parakstījušies aptuveni 1100 cilvēki, bet Lietuvā - aptuveni 19 700.

Vislielākais parakstu skaits savākts Ungārijā un Rumānijā. Šajās valstīs par iniciatīvu parakstījušies attiecīgi nedaudz vairāk par 565 000 un gandrīz 292 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu