«Facebook» likvidē vēl 270 Krievijas interneta «troļļu» kontus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sociālā tīkla «Facebook» dibinātājs Marks Zakerbergs paziņojis, ka uzņēmums likvidējis vēl 270 kontus, kas saistīti ar bēdīgu slavu iemantojušo Krievijas «troļļu fermu» «Interneta pētījumu aģentūra» (IRA). Tas darīts, lai «aizsargātu vēlēšanu godīgumu visā pasaulē», norāda Zakerbergs.

«Vairums aktivitāšu, ko līdz šim esam vērsuši pret IRA, bija ar mērķi nepieļaut tās iejaukšanos citu valstu vēlēšanās,» raksta Zakerbergs, piebilstot, ka šoreiz likvidētie konti esot nodarbojušies ar Krievijā dzīvojošo cilvēku ietekmēšanu, kā arī vērsušies pie krievvalodīgajiem Azerbaidžānā, Uzbekistānā un Ukrainā. Kā zināms, Krievijā 18.martā tika aizvadītas prezidenta vēlēšanas, kurās ar milzīgu balsu vairākumu uzvarēja vienīgais reālais kandidāts - pašreizējais valsts vadītājs Vladimirs Putins.

Saskaņā ar Zakerberga sniegto informāciju, apmēram viens miljons cilvēku sekojis vismaz vienam IRA kontrolētam «Facebook» kontam, bet aptuveni 500 000 cilvēku sekojuši vienam vai vairākiem IRA izveidotajiem «Instagram» kontiem.

«Krievijas aģentūra daudzkārt rīkojusies maldinoši un centusies manipulēt ar cilvēkiem ASV, Eiropā un Krievijā,» turpina Zakerbergs. «Un mēs nevēlamies, lai viņi ir «Facebook».»

Viņš norāda, ka «Interneta pētījumu aģentūras» kontus «Facebook» darbinieki pamanīja pēc 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanām. Kopš tā laika uzņēmums esot ieviesis jaunas tehnoloģijas, kas spēj efektīvāk pamanīt un dzēst viltus kontus.

Pirms Francijas prezidenta vēlēšanām 2017.gadā «Facebook» likvidēja 30 000 viltus kontus. Bet pirms pērnā gada vēlēšanām Vācijā sociālais tīkls esot sadarbojies ar Vācijas Federālo informācijas drošības biroju.

«Interneta pētījumu aģentūras» vadītājs ir par «Putina pavāru» dēvētais Jevgeņijs Prigožins, kurš savā karjerā baudījis lielu Putina labvēlību. ASV īpašais prokurors Roberts Millers izvirzījis 13 Krievijas pilsoņiem apsūdzības saistībā ar iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās.

Vairāki bijušie «troļļi» medijiem stāstījuši, kā maiņās strādājuši Sanktpēterburgas birojā, rakstot nepatiesus un polarizējošus komentārus. «Troļļu fermā» esot gan vietējā, gan arī «amerikāņu» nodaļa, atklājuši bijušie darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu