Kremļa propagandas telekanāls izplata «ierakstītu» telefonsarunu ar Jūliju Skripaļu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kopš bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanas ar nervus paralizējošu vielu Anglijas pilsētā Solsberi pagājis vairāk nekā mēnesis. Britu policija ceturtdien izplatīja Jūlijas Skripaļas pirmo publisko paziņojumu, kurā cietusī teica, ka ar katru dienu atgūstot spēkus. Taču neilgi pirms tam Kremļa telekanālā «Rossija 1» tika publicēts audioieraksts, kurā it kā dzirdama Jūlijas Skripaļas telefonsaruna ar māsīcu Viktoriju Skripaļu. Ņemot vērā, ka saruna smagas diplomātiskas krīzes vidū tika publicēta Kremlim piederošā televīzijā, tās autentiskums ir apšaubāms. Vienīgais avots, kas varētu nešaubīgi apstiprināt ieraksta autentiskumu, ir pati Jūlija Skripaļa, kura pašlaik runā tikai ar Lielbritānijas policijas starpniecību.

Lielbritānija notikušajā vaino Krieviju, kamēr Krievija noliedz saistību ar incidentu. Uzbrukums tika veikts ar Padomju Savienībā izstrādāto vielu «Novičok». Lielbritānija un daudzas rietumvalstis izraidījušas Krievijas diplomātus vai arī grasās to darīt, uz ko Krievija atbildējusi ar līdzīga skaita attiecīgo valstu diplomātu padzīšanu. Tā ir viena no lielākajām diplomātiskajām krīzēm kopš Aukstā kara.

Britu vēstniece ANO Kārena Pīrsa paziņojusi, ka Krievija turēta aizdomās dažādu iemeslu dēļ. Viņa uzsvēra, ka Krievijai ir «valdības pasūtītu slepkavību vēsture» un ka tā «uzskata pārbēdzējus par piemērotiem slepkavību mērķiem».

Pēc uzbrukuma Sergejs un Jūlija Skripaļi kritiskā stāvoklī tika nogādāti slimnīcā. Sergeja Skripaļa veselības stāvoklis tiek raksturots kā kritisks, bet stabils, kamēr Jūlijas Skripaļas veselība nesen jūtami uzlabojās.

Ceturtdien Krievijas valdības kontrolētā televīzija «Rossija 1» pārraidīja telefonsarunas ierakstu, kurā it kā dzirdama Jūlijas Skripaļas saruna ar māsīcu Viktoriju. Tās autentiskumu un ierakstīšanas laiku būtu grūti nešaubīgi apstiprināt.

Viktorija Skripaļa intervijā BBC Krievijas servisam sacījusi, ka ierakstā esot dzirdama Jūlijas Skripaļas balss. Viņa žurnālistam sacīja, ka zvanu ierakstījusi tāpēc, ka strādājot finanšu sfērā un esot telefonā instalējusi aplikāciju, kas ieraksta telefonzvanus. Medijiem viņa ierakstu nodevusi tāpēc, lai «parādītu, ka Lielbritānija uztur kontaktus». «Lai parādītu, ka Jūlijas stāvoklis uzlabojas,» teica Viktorija.

Viņa gan piebilda, ka esot saņēmusi «uzvedinošus jautājumus», taču sīkāk nepaskaidroja, kurš tādus ir uzdevis.

Solsberi incidents atsauc atmiņā Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006.gadā Londonā. Ļitviņenko 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā 43 gadu vecumā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs 210, un mira 2006.gada 23.novembrī.

Lielbritānijas izmeklēšanas komisijas 2016.gada publicētajā ziņojumā Ļitviņenko slepkavības lietā teikts, ka viņa slepkavību, iespējams, apstiprināja Vladimirs Putins. Pēc izmeklēšanas rezultātu publicēšanas Lielbritānija izraidīja četrus krievu diplomātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu