Baltais nams: Tramps un Meja nepieļaus ķīmisko ieroču uzbrukumu turpināšanu Sīrijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja un ASV prezidents Donalds Tramps otrdien pauduši apņēmību nepieļaut, ka Sīrijā turpinās uzbrukumi ar ķīmiskajiem ieročiem, šādi novelkot «sarkano līniju» pirms iespējamiem militāriem soļiem.

«Prezidents un premjerministre vienojās nepieļaut ķīmisko ieroču izmantošanas turpināšanu,» pēc Trampa un Mejas telefonsarunas paziņoja Baltais nams.

Sīrijas aktīvistu un palīdzības organizācijas «Baltās ķiveres» un UOSSM sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus, un uzbrukumā Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Sīrijas režīms un Krievija noraida apsūdzības, ka Damaska operācijā pret nemierniekiem Dumā būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus.

Sīrijas valdība otrdien uz Dumu izmeklēt apsūdzības par ķīmisko ieroču uzbrukumu uzaicinājusi starptautisko Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW).

OPCW solījusi nosūtīt uz Sīriju ekspertu komandu vistuvākajā laikā.

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss pirmdien, izsakoties par reakciju uz notikumiem Sīrijā, kur varētu būt noticis uzbrukums ar ķīmisko ieroču pielietošanu, sacīja, ka militāra atbilde nav izslēgta.

Tramps pirmdien paziņoja, ka vienas vai divu dienu laikā tiks pieņemti «svarīgi lēmumi» par reakciju uz situāciju Sīrijā.

Meja pirmdien norādīja - gadījumā, ja apstiprināsies, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdība ir sarīkojusi uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem, tā ir jāsauc pie atbildības līdz ar tās atbalstītājiem.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu