Azerbaidžānā notiek «Alijeva pārvēlēšana»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Azerbaidžānā šodien notiek prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas, kurās, gandrīz droši, uzvarēs līdzšinējais valsts galva Ilhams Alijevs. Lielākās opozīcijas partijas paziņojušas, ka vēlēšanas boikotēs.

Atbilstoši izmaiņām konstitūcijā, kas stājās spēkā 2016.gadā, tagad prezidents tiks ievēlēts nevis uz piecu gadu termiņu, kā līdz šim, bet uz septiņiem gadiem.

56 gadus vecais Ilhams Alijevs kļuva par Azerbaidžānas prezidentu 2003.gadā, kad viņa tēvs Heidars Alijevs neilgi pirms savas nāves izvirzīja viņa kandidatūru prezidenta amatam. Pašreizējais prezidents ir saglabājis tēva izveidoto autoritāro režīmu.

Opozīcijas partijas paziņojušas, ka valstī nav tādu apstākļu, lai būtu iespējamas demokrātiskas vēlēšanas, un uzskata, ka varasiestādes sagrozīs vēlēšanu rezultātus.

Opozīcija arī nosodījusi Alijeva lēmumu sarīkot vēlēšanas pusgadu pirms paredzētā laika, uzskatot, ka prezidents šādi ierobežojis opozīcijas iespējas izvērst priekšvēlēšanu kampaņu un novērst iespējamo krāpšanos vēlēšanās.

«Tautai ir liegta vārda brīvība un pulcēšanās brīvība, mediji ir noslāpēti un opozīcija apspiesta,» ziņu aģentūrai AFP norādīja opozīcijā esošās partijas «Tautas fronte» līderis Ali Kerimli.

«Šī ir parodija par vēlēšanām, visi zina, ka Alijevs vienkārši izdomās rezultātus,» viņš piebilda.

Republikāņu alternatīvās kustības izpildsekretārs Natigs Džafarli norādīja, ka opozīcijai nav dota iespēja noorganizēt normālu priekšvēlēšanu kampaņu.

«Visas iepriekšējās vēlēšanas Azerbaidžānā tika falsificētas un sarīkotas, klaji pārkāpjot vēlēšanu likumu. Šīs vēlēšanas nebūs izņēmums,» sacīja Džafarli.

Republikāņu alternatīvās kustības līderis Ilgars Mammadovs 2013.gadā tika aizturēts neilgi pirms tam, kad gatavojās kandidēt uz prezidenta amatu, un kopš tā laika atrodas ieslodzījumā.

Valdošā partija «Jaunā Azerbaidžāna» noraidījusi opozīcijas kritiku un apgalvo, ka vēlēšanas būs brīvas un godīgas.

«Pirmstermiņa vēlēšanas izsludinātas saskaņā ar likuma nosacījumiem, tās būs labi noorganizētas un demokrātiskas,» AFP paziņoja «Jaunā Azerbaidžāna» izpildsekretāra vietniece Bahara Muradova.

«Tie, kuri dēvē sevi par opozīciju, ir izvēlējušies dīvainu boikota taktiku,» sacīja Muradova, norādot, ka opozīcijas lēmums palikt ārpus vēlēšanām ir bezatbildīgs.

Ihams Alijevs prezidenta amatā tika pārvēlēts 2008.gadā, un 2009.gadā tika noorganizēts referendums, kurā tika nolemts ļaut prezidentam balotēties uz neierobežotu skaitu termiņu, atceļot divu termiņu ierobežojumu.

2013.gadā Alijevs atkal tika pārvēlēts prezidenta amatā.

Azerbaidžānas opozīcija abas šīs vēlēšanas nosodīja kā negodīgas un nedemokrātiskas.

Nostiprinot savas ģimenes varas pozīcijas, Alijevs pagājušajā gadā iecēla savu sievu Mehribanu Alijevu par valsts pirmo viceprezidentu.

Alijeva atbalstītāji slavē viņu par Azerbaidžānas ekonomiskās situācijas uzlabošanu, bet kritiķi norāda, ka Alijeva ģimene ir apspiedusi opozīciju un sagrābusi savās rokās lielas bagātības.

«Desmitgadēm ilgi Alijevi ir piesavinājušies Azerbaidžānas nacionālās bagātības, viņi ir slepus uzkrājuši milzīgu bagātību,» AFP norādīja pretkorupcijas aktīviste, žurnāliste Hadija Ismajilova, kurai nācās pavadīt cietumā 17 mēnešus pēc amatpersonu korupcijas atmaskošanas.

«Viņi turas pie varas, lai turpinātu izlaupīt valsts resursus,» sacīja žurnāliste.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu