«Facebook» dibinātājs Zakerbergs pratināšanā atzīstas nolaidībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Sociālā tīkla «Facebook» uzņēmuma vadītājs Marks Zakerbergs otrdien, sniedzot liecības ASV Kongresā, uzņēmās personīgu atbildību par vairāku desmitu miljonu lietotāju datu nodošanu izmantošanai neadekvātā veidā, vienlaikus brīdinot par «bruņošanās sacensībām» ar Krievijas dezinformāciju.

(Papildināta ziņa.)

«Tā bija mana kļūda, un es to nožēloju,» Zakerbergs sacīja par 87 miljonu lietotāju datu nodošanu nepienācīgā veidā politisko konsultāciju uzņēmumam «Cambridge Analytica», kas 2016.gada ASV vēlēšanu gaitā sadarbojās ar Donalda Trampa kampaņu.

«Es nodibināju «Facebook», es to pārvaldu un esmu atbildīgs par to, kas tur notiek.»

Viņš piebilda, ka «Facebook» nav pietiekami aizsargājis platformu, un atzina, ka «tas attiecas uz viltus ziņām, ārvalstu iejaukšanos vēlēšanās un naida runu, kā arī attīstītājiem un datu aizsardzību».

Notiek pastāvīga cīņa, lai aizstāvētos pret Krievijas centieniem manipulēt ar «Facebook» platformu un ietekmēt vēlēšanas ASV un citās valstīs.

«Facebook» vadītājs Zakerbergs sniedz liecības ASV Kongresā
«Facebook» vadītājs Zakerbergs sniedz liecības ASV Kongresā Foto: AP/Scnapix

«Krievijā ir cilvēki, kuru darbs ir mēģināt ekspluatēt mūsu sistēmas un citas interneta sistēmas.»

«Tāpēc tās ir bruņošanās sacensības. Viņi turpinās censties, lai kļūtu labāki, un mums ir jāinvestē, lai arī mēs kļūtu labāki,» sacīja Zakerbergs.

Kā jau ziņots, «Facebook» dzēsis vai bloķējis vairākus simtus sociālo tīklu kontu no Krievijas. ASV īpašā prokurora Roberta Millera komanda izmeklē aizdomas par Krievijas mēģinājumiem iejaukties ASV vēlēšanās. ASV apsūdzības izvirzīja 13 Krievijas pilsoņiem un trim juridiskajām personām. Visi apsūdzētie ir Sanktpēterburgā bāzētās Krievijas interneta troļļu un propagandistu «Interneta pētījumu aģentūras» darbinieki. Viens no apsūdzētajiem ir «Interneta pētījumu aģentūras» vadītājs un Krievijas prezidenta Vladimira Putina bijušais personīgais pavārs Jevgeņijs Prigožins.

«Interneta pētījumu aģentūra» un vēl divas citas Prigožina kontrolētās kompānijas «Concord Management Consulting LLC» un «Concord Catering», kurām ir līgumi ar Krievijas valdību, apsūdzētas interneta kampaņas vadīšanā, lai pa dažādiem kanāliem, ieskaitot sociālos medijus, ietekmētu ASV prezidenta vēlēšanas.

Kā teikts apsūdzības rakstā, visi apsūdzētie no 2014.gada līdz šim brīdim iesaistījušies sazvērestībā, lai iejauktos «ASV politiskajā un vēlēšanu procesā, ieskaitot prezidenta vēlēšanas 2016.gadā».

Zakerbergs otrdien apstiprināja, ka «Facebook» sadarbojas ar īpašā prokurora Millera izmeklēšanu.

Taču pats Zakerbergs neesot bijis Millera izmeklētāju nopratināto cilvēku skaitā, norādīja sociālā tīkla dibinātājs.

Jau vēstīts, ka «Facebook» ir iesaistīts privāto datu aizsardzības skandālā pēc ziņām, ka Lielbritānijas datu analīzes firma «Cambridge Analytica», kuru bija nolīgusi Donalda Trampa ASV prezidenta vēlēšanu kampaņa, var būt izmantojusi 87 miljonu ASV vēlētāju «Facebook» profilu informāciju bez viņu atļaujas.

Zakerbergs sēdē solīja, ka «Facebook» vienmēr tikšot saglabāta bezmaksas versija. Līdz ar to pieļaujams, ka nākotnē varētu ieviest «Facebook» maksas versiju bez reklāmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu