Ķīnā pērn izpildīts vairāk nāvessodu nekā pārējā pasaulē kopā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Ķīna pērn pārliecinoši bijusi globālā nāvessodu «lielvalsts» - valstī izpildīts vairāk nāvessodu nekā pārējā pasaulē kopā, teikts starptautiskās cilvēktiesību aģentūras «Amnesty International» ziņojumā.

2017.gadā nāvessods Ķīnā izpildīts vairāk nekā 1000 cilvēkiem – precīzi dati gan neesot pieejami, jo Ķīnā šāda informācija netiek brīvi publiskota, vēsta Lielbritānijas medijs «The Independent».

Ziņojumā arī norādīts, ka ievērojams skaits nāvessodu pagājušajā gadā izpildīts Irānā, Saūda Arābijā, Irākā un Pakistānā – šīs valsts ar nāvi 2017.gadā sodījušas vairāk nekā 830 cilvēkus.

«Amnesty International»ziņojumā arī uzsvērts, ka izpildīto nāvessodu skaitam pasaulē ir tendence samazināties.

Neskaitot Ķīnu, 23 pasaules valstīs 2017.gadā izpildīti 993 nāvessodi, kas ir par 4% mazāk nekā 2016.gadā un par 39% mazāk nekā 2015.gadā.

Savukārt piespriesto nāves sodu skaits 53 pasaules valstīs pagājušajā gadā samazinājās līdz 2591, salīdzinot ar 3117 pirms gada.

Šobrīd uz nāvessoda izpildi pasaulē gaida vismaz 21 919 cilvēki.

«Amnesty International» ziņojumā arī atzinīgi novērtēta situācija Subsahāras reģionā Āfrikā – šobrīd jau 20 no šī reģiona valstīm ir aizliegušas nāvessodu.

Nāvessods 2017.gadā izpildīts vien divās reģiona valstīs -Somālijā un Dienvidsudānā.

«Amnesty International»pauž satraukumu, ka nāves sods vairākās valstīs joprojām tiek piemērots par ar narkotikām saistītiem noziegumiem.

Tāpat organizācija norāda, ka 2017.gadā vairākas valstis atjaunojušas nāvessodu, tostarp Bahreina, Kuveita,Jordānija un Apvienotie Arābu Emirāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu