Ārpolitikas fokusā: Rietumu reakcija uz notikumiem Sīrijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā allaž, starptautisko notikumu kontekstā, atslābums nav iestājies ne uz brīdi - no Baltijas valstu un ASV prezidentu samita līdz pat Azerbaidžānas prezidenta vēlēšanām un kiberuzbrukumiem Vācijas valdību datortīkliem. Visvairāk apspriesto notikumu vidū, protams, ir arī nesenie notikumi Sīrijā un rietumvalstu reakcija uz tiem, norāda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētniece un RSU doktorante Sintija Broka.

Neilgi pēc tam, kad Turcija, Krievija un Irāna solīja panākt ilgstošu pamieru Sīrijas teritorijās, Sīrijas bruņotie spēki piektdien, 6.aprīlī, veica gaisa triecienus pret opozicionāriem. Uzbrukumā cietuši jau vairāki simti civiliedzīvotāju.

Nenoliedzami starptautiskās sabiedrības reakcija ir visai asa. Amerikas Savienotās Valstis un Lielbritānija gatavojas īstenot militāru akciju pret Sīrijas valdības spēkiem. Par militāru reakciju brīdinājis arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš otrdien kopā ar Saūda Arābijas kroņprinci Muhamedu bin Salmanu pauda kopīgas bažas par Jemenas, Irānas un īpaši Sīrijas konfliktu pasliktināšanos. Līdzīgi arī nosodījums un gaidāma reakcija tiek solīta no ANO puses.

Ko konkrēti Rietumu sabiedrība var iesākt ar Sīrijas valdību starptautisko normu neievērošanas gadījumos?

Pirmkārt, neviens no Trampa administrācijas nav izteicis interesi par Asada režīma likvidēšanu un Sīrijas tautas atjaunošanu, līdz ar to Irākai pielīdzināmu masveida militāro iesaisti mums nevajadzētu gaidīt.

Savukārt ierobežotas militāras kampaņas, līdzīgi kā Trampa administrācijas kampaņa pret Sīrijas gaisa bāzi aizvadītajā gadā, gan varētu būt viens veids, kā sodīt gan Sīrijas, gan arī pārējo iesaistīto pušu valdības.

Pētniece norāda, ka lēmums ir jāpieņem ļoti izsvērti: lai arī Francija apgalvo, ka pierādījumi pastāv, pilna pierādījumu pakas ievākšana prasīs laiku. Lai vai kā, neatkarīgi no tā, ko Rietumu sabiedrotie izlems šajā gadījumā, viens ir skaidrs, Rietumu diplomātiska sadarbība humānās palīdzības sniegšanā ir viena no galvenajām prioritātēm.

Video komentārs tapis RSU un LĀI kopīgas sadarbības rezultātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu