Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas eksperti nesola ātrus rezultātus Sīrijas izmeklēšanā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BEN STANSALL / AFP

Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) eksperti piektdien paziņojuši, ka izmeklēšana par iespējamo ķīmisko uzbrukumu Sīrijā ilgs vairākas dienas un rezultāti tik drīz nav gaidāmi.

OPCW komanda Dumā vairākas dienas vāks pierādījumus, kas pēc tam tiks analizēti laboratorijā. Šis process var prasīt vēl aptuveni divas nedēļas, ziņu aģentūrai DPA atklāja vācu ķīmiķis Ralfs Traps.

Plānots, ka OPCW eksperti darbu Sīrijā sāks sestdien.

Pastāv aizdomas, ka uzbrukumā Dumā izmantota hlora gāze, sacīja Traps, piebilstot, ka, iespējams, izmantota arī zarīna gāze.

Viņš norādīja, ka paraugus būs iespējams savākt, lai gan kopš uzbrukuma pagājusi nedēļa.

«Nav viegli aizvākt pēdas un attīrīt ēkas,» viņš piebilda.

Eksperti plāno savākt vides paraugus un asins paraugus, kā arī izjautāt lieciniekus. Viņu galvenais uzdevums ir noskaidrot, kāda indīga viela izmantota uzbrukumā, bet viņu atklājumi var arī palīdzēt noskaidrot, kas veica šo uzbrukumu.

Sīrijas aktīvistu un palīdzības organizācijas «Baltās ķiveres» un UOSSM sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus un Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Sīrijas režīms un Krievija noraida apsūdzības, ka Damaska operācijā pret nemierniekiem Dumā būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu