ASV, Francija un Lielbritānija veic gaisa triecienus Sīrijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS

ASV, Francijas un Lielbritānijas gaisa spēki sestdienas rītā veica uzlidojumus Sīrijas armijas bāzēm un ķīmisko pētījumu centriem Damaskā un tās apkārtnē, lietojot dažāda veida munīciju, paziņoja ASV aizsardzības resora amatpersona. Gaisa triecieni turpinājās nepilnas 50 minūtes un bija vērsti pret trim objektiem. ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss paziņojis, ka tas bija «vienreizējs pasākums» un pašlaik jauni triecieni netiek plānoti.

Starp uzlidojumos lietotajiem ieročiem ir spārnotās raķetes «Tomahawk», piebilda ASV aizsardzības resora amatpersona.

«Rietumvalstu koalīcijas gaisa triecieni bija vērsti pret zinātnisko pētījumu centriem, vairākām armijas bāzēm, Republikas gvardes un 4.divīzijas bāzēm galvaspilsētā Damaskā un tās apkārtnē,» paziņoja Londonā bāzētā organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» (SOHR).

Damaskā ap plkst.4 bija dzirdami vairāki secīgi sprādzieni, kam sekoja pāri lidojošu lidmašīnu troksnis.

Damaskas ziemeļu un austrumu nomalēs gaisā pacēlās dūmi.

ASV ģenerālis Džozefs Danfords paziņojis, ka pirmais gaisa triecienu mērķis bija zinātnisko pētījumu centrs pie Damaskas, bet otrais bija ķīmisko ieroču glabātuve pie Homsas pilsētas. Trešais mērķis, kas atradās netālu no otrā, bija ķīmisko ieroču glabātava un svarīgs komandpostenis.

Danfords sacīja, ka ASV izraudzījās mērķus Sīrijā tā, lai netrāpītu Krievijas bruņotajiem spēkiem.

Sīrijas valsts televīzija ziņoja, ka ASV veic uzbrukumu Sīrijai koordinācijā ar Franciju un Lielbritāniju.

«Sīrijas pretgaisa aizsardzība bloķē amerikāņu, britu un franču agresiju pret Sīriju,» ziņoja valsts televīzija.

ASV prezidents Donalds Tramps piektdienas vakarā (sestdienas rītā pēc Latvijas laika) vērsās ar uzrunu pie valsts iedzīvotājiem, paziņojot par ASV, Francijas un Lielbritānijas kopīgas operācijas uzsākšanu pret Sīrijas «noziedzīgo» režīmu, kas ir atbilde uz ķīmisko uzbrukumu Dumas pilsētai pie Damaskas.

«Mani līdzpilsoņi amerikāņi – pirms īsa brīža es pavēlēju ASV bruņotajiem spēkiem sākt precīzijas triecienus pret mērķiem, kuri ir saistīti ar Sīrijas diktatora Bašara al Asada ķīmisko ieroču spējām,» teica Tramps savā runā, kas ilga nepilnas astoņas minūtes.

«Pagājušajā sestdienā Asada režīms atkal dislocēja ķīmiskos ieročus, lai noslepkavotu nevainīgus civiliedzīvotājus – šoreiz tas notika Dumas pilsētā pie Sīrijas galvaspilsētas Damaskas. Šis slaktiņš bija nozīmīga eskalācija šī ļoti briesmīgā režīma ķīmisko ieroču lietošanas šablonā.»

«Ļaunais un nicināmais uzbrukums atstāja mātes un tēvus, zīdaiņus un bērnus mokāmies sāpēs un tverot gaisu. Tā nav cilvēka rīcība. Tie ir briesmoņa noziegumi,»

sacīja Tramps.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka

ASV un to sabiedrotie uz Sīriju izšāvuši vairāk nekā 100 raķešu, no kurām ievērojama daļa tikusi pārtverta.

Krievijas zenītraķetes, kas izvietotas Sīrijā, nav tikušas izmantotas, piebildusi ministrija, norādot, ka neviens no rietumvalstu triecieniem nav bijis vērsts pret teritorijām, kuras aizsargā Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Savukārt Turcijas ārlietu ministrija atzinīgi novērtējusi Rietumu triecienus Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam, atzīstot, ka

tā bijusi «atbilstoša reakcija» uz iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu pret nemierniekiem.

Paziņojumu par pagājušās nakts gaisa triecieniem izplatījusi arī Latvijas ārlietu ministrija, kas norāda, ka ASV, Francijas un Lielbritānijas veiktie raķešu triecieni Sīrijas militārai infrastruktūrai ir atbilstoša rīcība, lai nepieļautu turpmāku ķīmisko ieroču izmantošanu pret Sīrijas civiliedzīvotājiem.

Ķīmisko ieroču pielietošana ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums un smags noziegums, kam nav un nevar būt attaisnojuma, uzsver ĀM.

ĀM arī pauž nožēlu par Krievijas 10.aprīļa lēmumu izmantot veto tiesības ANO Drošības padomē, apturot rezolūcijas projektu par jauna neatkarīga izmeklēšanas mehānisma par ķīmiskajiem uzbrukumiem Sīrijā izveidi.

«Šī ir jau sestā reize, kad Krievija izmanto veto tiesības saistībā ar ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā.

Šāda rīcība negatīvi ietekmē starptautiskās sabiedrības diplomātisko rīcībspēju novērst ķīmisko ieroču izmantošanu,» norāda ĀM.

ASV, Francija un Lielbritānija iepriekš paziņoja par kopīgu operāciju pret Sīrijas valdību, kas notiek nedēļu pēc tam, kad ķīmiskā uzbrukumā Dumas pilsētai pie Damaskas tika nogalināti vairāk nekā 40 cilvēku.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka šo gaisa triecienu mērķis ir atturēt Sīrijas valdību no ķīmisko ieroču lietošanas.

Tie vērsti pret pozīcijām, kas saistītas ar Sīrijas valdības ķīmiskajiem ieročiem.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka britu kara lidmašīnas ir raidījušas raķetes uz Sīrijas armijas objektu netālu no Homsas pilsētas sakarā ar aizdomām, ka tur tiek uzglabātas ķīmisko ieroču sastāvdaļas.

Četras reaktīvās lidmašīnas «Tornado» izšāva raķetes «Storm Shadow» «uz militāru objektu – bijušo raķešu bāzi – apmēram 24 kilometrus uz rietumiem no Homsas, kur, kā tiek lēsts, [Sīrijas] režīms uzglabā ķīmisko ieroču sastāvdaļas,» teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka Francija pievienojusies ASV un Lielbritānijai gaisa triecienu operācijā, lai vērstos pret «Sīrijas režīma spējām ražot un lietot ķīmiskos ieročus».

«Mēs nevaram paciest ķīmisko ieroču lietošanas normalizēšanu,»

Makrons sacīja paziņojumā, kas publicēts neilgi pēc šo triecienu sākuma.

Makrons sacīja, ka «nav šaubu par faktiem un Sīrijas režīma atbildību» par «desmitiem vīriešu, sieviešu un bērnu nāvi» ķīmiskajā uzbrukumā, kas 7.aprīlī notika Damaskas piepilsētā Dumā.

«Sarkanā līnija, kuru Francija noteica 2017.gada maijā, ir pārkāpta,»

teica Makrons.

«Es esmu pavēlējis Francijas armijai šonakt iejaukties, piedaloties starptautiskā operācijā koalīcijā ar ASV un Lielbritāniju, kas vērsta pret Sīrijas režīma slepeno ķīmisko arsenālu,» sacīja Francijas prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu