Melnkalnes prezidenta vēlēšanās uzvarējis rietumnieciski noskaņotais Džukanovičs

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Melnkalnes valdošās Sociālistu demokrātiskās partijas (DPS) prorietumnieciskais kandidāts Milo Džukanovičs svētdien paziņoja par savu uzvaru nule kā notikušajās prezidenta vēlēšanās.

«Pēc šī pārliecinošā un izcilā rezultāta jums vajadzētu no jauna izvērtēt savu politisko pozīciju,» viņš sacīja, tieši vēršoties pie opozīcijas līderiem. «No Melnkalnes sasniegumu noliegšanas nekas labs nevar sanākt.»

Džukanovičs saņēmis 53,9% balsu, liecina svētdienas vakarā izplatītās nevalstiskās organizācijas «Monitoringa centrs» (CEMI) aplēses.

Tuvākais konkurents Mladens Bojaničs, kuru atbalstīja lielākā daļa opozīcijas partiju, arī daļa prokrieviski noskaņoto, saņēmis 33,4% balsu.

Neviens no pārējiem kandidātiem nav saņēmis vairāk par 10% balsu.

56 gadus vecais Džukanovičs jau ceturtdaļgadsimtu dominējis Melnkalnes politikā un sešas reizes ieņēmis premjera amatu, bet laikā no 1998. līdz 2002.gadam pabijis arī prezidenta krēslā.

Pēdējo reizi viņš premjera krēslu pameta 2016.gada oktobrī, taču martā atkal paziņoja par savu atgriešanos aktīvajā politikā, izvirzot savu kandidatūru uz valsts galvas amatu.

2017.gadā, par spīti lielas sabiedrības daļas prokrieviskajiem noskaņojumiem, Melnkalne iestājās NATO, un prorietumnieciski noskaņotais Džukanovičs tagad par valsts mērķi izvirzījis pievienošanos arī Eiropas Savienībai (ES).

Lai gan prezidenta amats, kurā šobrīd atrodas Filips Vujanovičs, pamatā ir ceremoniāls postenis, līdz ar Džukanoviča uzvaru politiskās varas centrs tomēr varētu pārcelties uz valsts galvas rezidenci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu