Miris krievu žurnālists, kurš rakstīja par Krievijas algotņiem Sīrijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Piektdien, 13.aprīlī, pēc kritiena no piektā stāva balkona pie savas mājas Jekaterinburgā tika atrasts 32 gadus vecais krievu pētnieciskais žurnālists Maksims Borodins, kurš rakstīja par Sīrijā karojošajiem Krievijas algotņiem, vēsta RFE/RL. Svētdien viņš slimnīcā mira, tā arī neatguvis samaņu. Policija notikušo izmeklē kā pašnāvību, taču Borodina redaktore medijā «Novij Denj» šo versiju apšauba.

(Papildināta ziņa.)

«Maz ticams, ka šī ir kriminālas dabas lieta,» sacīja Sverdlovskas apgabala policijas pārstāvis, norādot, ka Borodina durvis esot bijušas aizslēgtas no iekšpuses.

Tomēr «Novij Denj» galvenā redaktore Poļina Rumjanceva uzstāj, ka neticot versijai par pašnāvību.

Borodina draugs Vjačeslavs Baškovs svētdien sociālajā tīklā «Facebook» rakstīja, ka Borodins viņam esot zvanījis 11.aprīlī, sakot, ka viņa māju aplenkuši «drošībnieki» kamuflāžas krāsu apģērbā un sejas maskās. Borodins esot izklausījies nobijies, bet ne histērisks vai piedzēries. Borodins domāja, ka viņa dzīvokli gatavojoties pārmeklēt drošības policija, un lūdza draugu atrast viņam advokātu.

Pēc stundas Borodins esot piezvanījis un teicis, ka kļūdījies. «Es viņam pēc tam vairs nezvanīju,» raksta Baškovs. «Taču es gaidīju, ka viņš kaut ko atrakstīs «Facebook». Viņš neko nerakstīja, un 13.datumā medijos parādījās ziņas, ka Maksims atrasts zem sava balkona.»

«Nav nekāda pamata uzsākt lietu,» ziņu aģentūrai TASS pirmdien norādīja vietējā izmeklēšanas komiteja.

«Tiek apsvērtas vairākas versijas, ieskaitot nelaimes gadījuma versiju, bet nav nekādu pazīmju, ka būtu pastrādāts noziegums.»

Savukārt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas pārstāvis mediju brīvības jautājumos Arlems Dezirs, atzina, ka žurnālista nāve raisa «nopietnas bažas».

«Es aicinu varasiestādes veikt ātru un rūpīgu izmeklēšanu,» tviterī pirmdien norādīja Dezirs.

Borodins regulāri rakstīja par tādām tēmām kā noziedzība un korupcija. Pēdējo nedēļu laikā viņš pievērsās Sīrijā karojošajiem Krievijas algotņiem. Borodinam izdevās identificēt vairākus algotņus no Urālu ciema Asbestas, kuri gāja bojā Sīrijā.

Kā iepriekš ziņojusi aģentūra «Reuters», tiek uzskatīts, ka Sīrijā varētu atrasties vairāki simti vai pat tūkstoši Krievijas algotņu, kuri nakts aizsegā tur tiek nogādāti slepenos, nedokumentētos reisos no Rostovas un, iespējams, arī citām Krievijas vietām. Valdībai ir jāatskaitās par kritušajiem karavīriem, taču algotņu gadījumā šāda informācija nav jāatklāj publiski. Līdz ar to iespējams slēpt patiesos zaudējumus, ko sagādājusi Krievijas iejaukšanās Sīrijas konfliktā, secināja «Reuters».

Krievijā reģistrēts ārkārtīgi daudz uzbrukumu mediju pārstāvjiem. Kopš 1992.gada tur nogalināti 58 žurnālisti, liecina Žurnālistu aizsardzības komitejas aplēses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu