OPCW apstiprina: uzbrukumā Skripaļam izmantota tikai viena nervu inde

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanā tika izmantota tikai viena nervu inde, trešdien apstiprināja Starptautiskā Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW), noraidot Krievijas apgalvojumu, ka esot atrastas vēl vienas nervu indes pēdas.

OPCW direktors Ahmets Izimdži apstiprināja, ka Skripaļs un viņa meita Jūlija tika saindēti ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu «Novičok». «Laboratorija nav identificējusi citas ķimikālijas,» viņš sacīja.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirms tam bija apgalvojis, ka Šveicē veiktos laboratorijas testos ir identificētas Rietumvalstu nervu indes BZ pēdas.

Izimdži sacīja, ka BZ bija klātesoša kontrolparaugā, kas tika nosūtīts šai laboratorijai, bet tā bijusi standarta procedūra, lai palīdzētu nodrošināt testēšanas procesa kvalitāti.

Lielbritānijas vēstniece ANO Karena Pīrsa ziņojumā ANO Drošības padomei pauda uzskatu, ka Krievijai bija «pilnībā zināma» šī procedūra, un izteica šaubas par Lavrova motīvu šādas «mulsināšanas» sarīkošanā.

Lielbritānija un tās sabiedrotie vēlreiz apliecināja uzskatu, ka Krievija ir atbildīga par uzbrukumu Skripaļam un viņa meitai. Maskava šīs apsūdzības ir noliegusi.

Pīrsa piebilda, ka ticamību Krievijai grauj tās izvirzītās alternatīvās teorijas, tostarp tāda, ka Lielbritānijas valdība esot sazāļojusi Jūliju Skripaļu, izraisījusi viņai komu un tad injicējusi indīgas vielas.

«Kaut kas tāds var notikt Krievijā. Bet tas nenotiek un nenotiks Lielbritānijā,» teica Pīrsa.

OPCW veiktajā analīzē apstiprināts, ka uzbrukumā izmantotā viela ir «Novičok», bet nebija norādīts, kur šī viela ražota un kas ir atbildīgs par uzbrukumu.

Pīrsa ANO Drošības padomei paziņoja, ka tikai Krievijai bija tehniskie līdzekļi, operatīvā pieredze un motīvs, lai uzbruktu Skripaļam un viņa meitai.

66 gadus vecais Skripaļs un viņa meita Jūlija 4.martā Anglijas Solsberi pilsētā tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Skripaļs vēl arvien nopietnā stāvoklī ārstējas slimnīcā, bet viņa meita pagājušonedēļ tika izrakstīta no slimnīcas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu