Armēnijā turpinās protesti pret Sargsjana iecelšanu premjera amatā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Armēnijas galvaspilsētā Erevānā ceturtdien jau septīto dienu turpinās protesti pret bijušā Armēnijas prezidenta Serža Sargsjana apstiprināšanu premjerministra amatā.

Opozīcijas partijas «Jelk» («Izeja») līdera Nikola Pašinjana vadībā vairāk nekā 2000 protestētāju pēcpusdienā devās gājienā uz valdības ēku, kur notika kabineta sēde.

«Serž Sargsjan, mēs esam ieradušies šeit, lai pateiktu, ka tauta tevi ienīst!» paziņoja Pašinjans.

Iepriekš vairāki simti protestētāju mēģināja nobloķēt piekļuvi valdības ēkai, taču iejaucās policija un viņus izklīdināji. Vairāki protestētāji tika aizturēti.

Kā ziņots, parlaments otrdien apstiprināja Sargsjanu premjera amatā, neskatoties uz masu protestiem, kādus Armēnija pēdējo gadu laikā nav pieredzējusi.

Konstitucionālās reformas rezultātā Armēnijā prezidentālā pārvalde nomainīta ar parlamentāro, un vara turpmāk būs koncentrēta premjera rokās.

Opozīcija protestēja pret konstitūcijas grozījumiem, kas tika apstiprināti 2015.gadā notikušajā referendumā, jo uzskata, ka to mērķis ir saglabāt Sargsjana un viņa vadītās Republikāņu partijas varu pēc viņa prezidentūras beigām.

Sargsjana otrais un pēdējais termiņš prezidenta amatā beidzās pagājušajā nedēļā, un viņu valsts galvas krēslā nomainījis Armens Sargsjans, kas gan, neskatoties uz uzvārdu sakritību, nav saistīts ar bijušo prezidentu kādām radniecības saitēm.

«Armēņi ir gatavi cīnīties par savu nākotni, mēs neapstāsimies, mūsu uzvara ir nenovēršama,» ziņu aģentūrai AFP norādīja kāds protestētājs.

«Protestiem jāturpinās, ja gribam, lai Seržs Sargsjans beidzot atkāpjas,» piekrita kāds pensionārs, kurš arī bija ieradies uz demonstrāciju.

Ietekmīgās armēņu apustuliskās baznīcas galva visu armēņu katolikoss Karekins II paudis bažas par politisko satricinājumu valstī.

«Kūdīšana uz naidu un naidīgumu, kā arī jebkāda veida vardarbību ir nepieņemama,» paziņoja Karekins II.

Jaunais Armēnijas prezidents savukārt nāca klajā ar aicinājumu visām pusēm sākt dialogu, lai atrastu labāko risinājumu šai situācijai.

Pašinjans, kurš paziņojis par «miermīlīgas samta revolūcijas» sākumu, sacījis, ka protestu kustības mērķis ir panākt līderu maiņu Armēnijā ar pilsoniskās nepakļaušanās palīdzību.

Taču protestētāju skaits nedēļas laikā Erevānā ir sarucis no aptuveni 40 000 otrdien līdz 2000 šodien.

Trešdienas vakarā uz demonstrāciju Erevānas Republikas laukumā sapulcējās aptuveni 16 000 cilvēku.

Protesti Erevānā notiek kopš piektdienas, un demonstrācijas pārsviedušās arī uz divām citām lielākajām Armēnijas pilsētām - Gjumri un Vanadzoru.

Erevānā policija pirmdien pielietoja spēku pret protestētājiem, kas mēģināja izlauzties cauri policijas uzstādītajai barjerai pie parlamenta. Varasiestādes ziņoja, ka medicīniskā palīdzība bijusi nepieciešama 46 cilvēkiem, tostarp sešiem policistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu