Iedzīvotājus brīdina par augstu «Novičok» koncentrāciju dažās Solsberi vietās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Solsberi joprojām palikuši vairāki «karstie punkti», kuros nervus paralizējošā viela «Novičok» varētu būt saglabājusies veselībai bīstamā līmenī, paziņojis Lielbritānijas valdībā strādājošs zinātnieks. Ķīmiskā viela tika izmantota 4.marta uzbrukumā bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam. Lielbritānija uzbrukumā vaino Krieviju.

Ians Boids ceturtdienas vakarā publiskā sanāksmē atbildēja uz iedzīvotāju sūdzībām, ka vairākas vietas Solsberi joprojām ir norobežotas.

Tiek uzskatīts, ka uzbrukumā Sergejam un viņa meitai Jūlijai Skripaļai tika izmantots neliels daudzums «Novičok» šķidrā veidā. Deviņās vietās sākusies tīrīšana no vielas paliekām, taču tas varētu prasīt vairākus mēnešus.

Pagaidu žogi slejas pilsētas centrā, ap «Zizzi» restorānu un «The Mill» krogu, kur Skripaļi bija pirms saļimšanas uz soliņa.

33 gadus vecā Jūlija Skripaļa šomēnes tika izrakstīta no slimnīcas. Viņas 66 gadus vecais tēvs atveseļojas lēnāk.

Ceturtdienas sanāksmē piedalījās pārstāvji no Vides, pārtikas un lauksaimniecības departamenta, kā arī pašvaldības. Departamentā strādājošajam zinātniekam Boidam tika uzdots jautājums, vai norobežotajās vietās ķimikālija sastopama «letālās» devās. «Mums jāpieņem, ka attiecīgos apstākļos ļoti, ļoti specifiskās lokācijas vietās ir relatīvi augsta koncentrācija, kas cilvēkiem varētu būt toksiska,» norādīja Boids.

Vielas klātbūtne ir konstatēta vairākās Solsberi vietās, viņš teica.

Piektdien uz astoņām nedēļām tiks slēgta ēka, kurā atrodas Solsberi policijas iecirknis un Viltšīras apgabala biroji. Iecirknī tiks attīrīta telpa, kurā glabājas pierādījumi, un divi skapji. Tie ir slēgti kopš 4.marta uzbrukuma.

Speciālā tīrīšana tiks veikta arī divās ātrās palīdzības automašīnu garāžās un policijas seržanta Nika Beilija mājā. Beilijs bija pirmais policists, kurš ieradās notikuma vietā, bet pēc tam viņu nācās ievietot slimnīcā.

Pēdējā vieta, kurā notiks tīrīšana, būs Skripaļu māja. Tur tika atklāta visaugstākā «Novičok» koncentrācija.

Nervu inde neizgaro, tāpēc nāksies veikt tīrīšanu ar spēcīgām ķimikālijām, lai atbrīvotos no pēdējām «Novičok» paliekām. Tīrīšanā piedalīsies apmēram 200 militārpersonas, un tā izmaksās vairākus miljonus mārciņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu