«Sarco» - nāvi drīz varēs nopirkt kā parastu preci

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Eitanāzijas pretinieki pauduši bažas par Austrālijas eitanāzijas aktīvista Filipa Ničkes jaunizgudroto «pašnāvnieku mašīnu», kas nodēvēta par «Sarco» - saīsinājumā no vārda «sarkofāgs».

Kā vēsta «The Independent», Ničke ir pazīstams ar saviem drosmīgajiem uzskatiem par katra indivīda tiesībām izvēlēties mirt.

Jau iepriekš viņš izgudrojis līdzīgas ierīces, kas, piemēram, pašnāvnieka vietā iešļircinātu viņam nāvējošo injekcijas devu. Tagad ārsts drīzumā pabeigs ierīci, kurā tiek izmantots slāpeklis.

Ideja par šādu ierīci viņam radās 2012. gadā, kad uzvirmoja diskusijas par Toniju Niklinsonu, kurš pēc pārciestā insulta kļuva pilnībā paralizēts.

Niklinsons ilgi cīnījās par tiesībām mirt ar ārstu palīdzību, taču neveiksmīgi. Viņa advokāts vērsās pie Ničkes, kurš sāka strādāt pie ierīces, kura cilvēkam ļautu pielikt punktu savai dzīvei bez citu cilvēku palīdzības.

"Nāvei nevajadzētu būt tabu tēmai, par kuru izvairāmies runāt," "The Independent savu viedokli paudis Ničke.

Ierīce tiek piepildīta ar slāpekli. Nospiežot pogu, sarkofāgs piepildās ar gāzi, cilvēks sākumā nedaudz noreibst un zaudē samaņu. Ničke apgalvo, ka šī esot nesāpīga nāve, taču Eiropā zināmo vēsturisko notikumu dēļ sabiedrībā pret šādu metodi varētu būt pretenzijas.

Pēc nāves kapsula tiek atdalīta no pamatnes un kalpo kā cilvēka zārks. Ničke uzsver, ka daudzās valstīs likums aizliedz asistēt cilvēka pašnāvību, taču pati pašnāvība nav aizliegta. «Šajā situācijā pats cilvēks ierīcē izvēlas nospiest pogu,» saka Ničke.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu