Britu parlamentārieši izveido grupu cīņai pret Krievijas kaitīgo ietekmi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TOLGA AKMEN / AFP

Lielbritānijas parlamenta locekļi piektdien izveidojuši īpašu grupu, kas koncentrēsies uz Krievijas jaukšanos vēlēšanās un dezinformācijas kampaņu.

Maskava tikmēr apsūdzējusi Londonu, ka tā plāno plašu kiberuzbrukumu Krievijai.

Lielbritānija uzskata, ka Krievija izmanto dezinformācijas kampaņas, lai grautu Rietumu demokrātijas. Diplomātiskās attiecības Londonas un Maskavas starpā ir ievērojami pasliktinājušās kopš bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanas Solsberi.

Lielbritānija uzskata, ka par Skripaļu saindēšanu ir atbildīga Krievija.

Lielbritānijas jaunizveidotā Krievijas koordinācijas grupa apvieno vairāku ietekmīgu parlamenta komiteju līderus, tostarp ārlietu un aizsardzības jomās.

«Tā kā nemiers par Krievijas postošo ietekmi pieaug, svarīgi, lai mēs saprastu [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina darbības mērogus,» norādīja grupas priekšsēdētājs konservatīvo deputāts Toms Tugenhats.

Viņaprāt, Lielbritānijai būtu jāseko ASV piemēram un jāpiemēro sankcijas tā dēvētajiem oligarhiem un valdības amatpersonām, kas saistīti ar Putinu.

Krievijas vēstnieks Londonā Aleksandrs Jakovenko tikmēr apsūdzēja Lielbritāniju par «ofensīvu kiberspēju pielietošanu pret Krieviju».

Vēstnieks žurnālistiem paziņoja, ka Krievija tur aizdomās Lielbritāniju par masīva kiberuzbrukuma gatavošanu. Viņš arī pārmeta Londonai «visu pozitīvo pierādījumu iznīcināšanu» Skripaļa lietā.

Izvirzot vēl vienu Krievijas teoriju par Skripaļu saindēšanu, Jakovenko sacīja, ka Lielbritānijas izlūkdienesta aģenti, iespējams, injicējuši Skripaļiem nervus paralizējošo vielu.

Starptautiskā Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) ir apstiprinājusi Lielbritānijas secinājumus, ka Skripaļi tika saindēti ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu «Novičok».

66 gadus vecais Skripaļs un viņa meita Jūlija 4.martā Anglijas Solsberi pilsētā tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Skripaļs vēl arvien nopietnā stāvoklī ārstējas slimnīcā, bet viņa meita pagājušonedēļ tika izrakstīta no slimnīcas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu