Makrons aicina ASV neizstāties no kodolvienošanās ar Irānu

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons svētdien aicinājis ASV prezidentu Donaldu Trampu neizstāties no 2015.gadā noslēgtās pasaules lielvaru kodolvienošanās ar Irānu, kas paredz starptautisko sankciju atcelšanu un Irānas kodolprogrammas ierobežošanu, uzsvērdams, ka labākas alternatīvas šobrīd nav.

«Man nav nekāda «plāna B» kodoljautājumā attiecībā uz Irānu,» viņš sacījis intervijā telekanālam «Fox News» pirms savas gaidāmās triju dienu valsts vizītes Amerikas Savienotajās Valstīs.

Kā ziņots, Tramps piedraudējis izstāties no viņa priekšteča Baraka Obamas laikā noslēgtās kodolvienošanās, ja Eiropas valstis, kas arī to parakstījušas, nepiekritīs atļaut stingrāku kontroli pār Teherānas raķešu programmu un noteikt Irānai paliekošus ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanu. Šobrīd tādi ierobežojumi noteikti līdz 2025.gadam.

ASV prezidents pieprasījis, lai Eiropas partneres risinātu šos jautājumus līdz 12.maijam, kad viņam kārtējo reizi jāpieņem lēmums, vai paturēt spēkā atteikšanos no sankciju piemērošanas Irānai.

Irānas ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs svētdien paziņoja, ka gadījumā, ja Vašingtona izstāsies no kodolvienošanās, Teherāna ir gatava atsākt savu pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu «ar daudz lielāku ātrumu» nekā iepriekš.

Viņš uzsvēra, ka Teherānas mērķis nav iegūt atombumbu, bet tās reakcija uz iespējamo ASV izstāšanos no vienošanās varētu būt urāna bagātināšanas atsākšana.

Makrons norādījis, ka arī viņš atbalsta centienus iegrožot Irānas ballistisko raķešu programmu, bet tas nenozīmē, ka jāatceļ kodolvienošanās.

«Mani neapmierina situācija ar Irānu. Es gribu cīnīties pret ballistiskajām raketēm, gribu ierobežot viņu ietekmi reģionā,» sacījis Francijas prezidents, bet vienlaikus aicinājis neatteikties no kodolvienošanās, kamēr nav labāka varianta. «Un papildināsim to ar ballistisko raķešu un reģionālās [ietekmes] iegrožošanu,» viņš piebildis.

Irānu Makrons pieminējis, arī iestājoties par ilglaicīgu ASV lomu Sīrijā, kur Parīze un Vašingtona sadarbojušās cīņā pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts» un koordinējušas triecienus objektiem, kas saistīti ar prezidenta Bašara al Asada ķīmisko ieroču programmu.

«Pēc kara mums būs jāceļ jauna Sīrija, un tieši tādēļ es uzskatu, ka Amerikas Savienotajām Valstīm ir ļoti svarīga loma,» viņš uzsvēris. «Kāpēc? Teikšu atklāti - ja tai dienā, kad būsim pabeiguši karu pret «Islāma valsti», mēs pilnīgi un galīgi dosimies projām, pat politiskā ziņā, tad atstāsim brīvu vaļu Irānas režīmam, Bašaram al Asadam un tiem puišiem. Un viņi gatavos jaunu karu un uzjundīs jaunu terorismu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu