Armēnijā pēc 11 dienu ilgiem protestiem atkāpjas premjers

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Armēnijā pēc 11 dienas ilgušiem protestiem no amata atkāpies premjerministrs Seržs Sargsjans, vēsta britu raidorganizācija BBC. Protestos pret Sargsjana mēģinājumiem palikt pie varas pēc prezidenta pilnvaru beigām piedalījās tūkstošiem cilvēku, un pirmdien tajos iesaistījās arī karavīri.

(Papildināta ziņa.)

Protestiem pievienojies liels skaits karavīru, un armija jau brīdinājusi, ka par šo «nelikumīgo» soli viņus gaida bargs sods.

Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka šīs militārpersonas esot no miera uzturētāju brigādes, un norādījusi, ka iesaistīšanās demonstrācijās esot nelikumīga.

«Pret karavīriem tiks vērsti bargākie juridiskie pasākumi,» teikts ministrijas paziņojumā.

Kā ziņots, svētdien policija aizturēja gandrīz 200 protestētāju, tostarp trīs opozīcijas līderus, arī Nikolu Pašinjanu.

Taču pirmdien Pašinjans ticis atbrīvots, ziņo mediji.

Vienlaikus aizsardzības ministrs Vigens Sarkisjans brīdinājis, ka nemieri nākot par labu Armēnijas niknākajam ienaidniekam - Azerbaidžānai.

«Ienaidnieks vēro notikumus mūsu valstī. Nestabilitāte mūsu valsts iekšienē paver tam iespēju rīkoties. Mums par to sabiedrībai jāpasaka,» preses konferencē norādīja ministrs.

Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka armija nemieru apspiešanā var tikt iesaistīta vienīgi ārkārtas stāvokļa izsludināšanas gadījumā, un pauda cerību, ka «tuvāko gadu laikā» tas nenotiks.

«Domāju, mēs neesam pārkāpuši sarkano līniju un dialogs var turpināties,» norādīja Sarkisjans.

Kā ziņots, Armēnijas parlaments otrdien apstiprināja 63 gadus veco Sargsjanu premjera amatā, neskatoties uz plašajiem protestiem, kas notiek kopš pagājušās piektdienas.

Konstitucionālās reformas rezultātā Armēnijā prezidentālā pārvalde nomainīta ar parlamentāro, un vara turpmāk būs koncentrēta premjera rokās.

Opozīcija protestēja pret konstitūcijas grozījumiem, kas tika apstiprināti 2015.gadā notikušajā referendumā, jo uzskata, ka to mērķis ir saglabāt Sargsjana un viņa vadītās Republikāņu partijas varu pēc viņa prezidentūras beigām.

Sargsjana otrais un pēdējais termiņš prezidenta amatā beidzās pagājušajā nedēļā, un viņu valsts galvas krēslā nomainījis Armens Sargsjans, kas gan, neskatoties uz uzvārdu sakritību, nav saistīts ar bijušo prezidentu kādām radniecības saitēm.

Protestētāji sola atkārtot demonstrācijas ik dienas, kamēr Sargsjans un viņa valdība atkāpsies.

Protesti notiek arī Gjumri un Vanadzorā - otrajā un trešajā lielākajā Armēnijas pilsētā.

Armēnijas Ģenerālprokuratūra svētdien apstiprinājusi informāciju par opozīcijas līdera Nikola Pašinjana aizturēšanu, ko policija iepriekš noliedza.

Kā norādīts Ģenerālprokuratūras izplatītajā paziņojumā, Pašinjans aizturēts līdz ar vēl diviem opozīcijas deputātiem, jo viņi «veikuši sociāli bīstamas darbības».

Jau ziņots, ka svētdien priekšpusdienā Armēnijas premjerministrs Seržs Sargsjans tikās ar opozīcijas partijas «Jelk» («Izeja») līderi Pašinjanu Erevānas viesnīcā «Marriott Armenia», bet šī tikšanās ilga tikai pāris minūtes. Sargsjans devās projām, paziņojot, ka šai partijai, kas vēlēšanās ieguvusi 7-8%, «nav tiesību runāt tautas vārdā un šantažēt valsti».

Drīz pēc tam Erevānā izraisījās sadursmes starp policiju un protestētājiem, un opozīcijas deputāts Sasuns Mikaeljans žurnālistiem pastāstīja, ka Pašinjans aizturēts. Tika ziņots arī par paša Mikaeljana aizturēšanu.

Taču policija šīs ziņas noliedza, skaidrojot, ka opozīcijas līderis un divi deputāti vienkārši «piespiedu kārtā aizvesti prom» no protestu vietas Erevānā. «Neraugoties uz vairākkārtējiem aicinājumiem apturēt nelikumīgos protestus, Pašinjans turpināja vadīt demonstrāciju,» bija teikts policijas izplatītajā paziņojumā.

Ziņots arī, ka policija svētdien protestētāju izklīdināšanai lietojusi trokšņa granātas. Aizturēti desmitiem protestētāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu