Sargsjans pēc atkāpšanās no Armēnijas premjera amata: «Man nebija taisnība»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Seržs Sargsjans pēdējos desmit gadus pavadīja Armēnijas prezidenta amatā. Kad otrais pilnvaru termiņš tuvojās beigām, konstitucionālas reformas rezultātā Armēnijā prezidentālā pārvalde tika nomainīta uz parlamentāru, bet Sargsjanu iecēla premjerministra amatā, kas būtu ļāvis viņam saglabāt varu. Taču pēc vienpadsmit dienas ilgiem protestiem Sargsjans paziņoja par atkāpšanos no premjera amata, vēsta aģentūra AP.

Protestētāji Erevānā Sargasjana paziņojumu uzņēma ar līksmību, dejām, apskāvieniem un Armēnijas karoga vicināšanu. Opozīcija pieprasīja «mierīgu varas nodošanu».

63 gadus vecais Sargasjans bija Armēnijas prezidents kopš 2008.gada. Viņš amatā pavadīja divus likumā atļautos termiņus. Taču parlaments, ko kontrolē Sargsjana partija, nobalsoja par daļas prezidenta pilnvaru pārnešanu uz premjerministra amatu, kurā Sargasjanu varēja iecelt pēc prezidenta amata otrā termiņa beigām.

Šādu gājienu pirms desmit gadiem izspēlēja Krievijas - Armēnijas tuvākās sabiedrotās - prezidents Vladimirs Putins. Vairākās citās bijušajās padomju valstīs no Baltkrievijas līdz Centrālāzijai arī pieredzēti līdzīgi scenāriji.

Sargsjana mēģinājums turēties pie varas noveda pie plašiem protestiem Erevānā. Tūkstošiem cilvēku kopš 13.aprīļa izgāja demonstrācijās, bloķēja pieeju valdības ēkām un stājās pretī policijai. Svētdien lielā demonstrācijā piedalījās apmēram 50 000 cilvēku. Pirmdien protestētājiem pievienojās aptuveni 200 karavīru.

Protestu līderis Nikols Pašinjans svētdien tikās ar Sargsjanu, taču Sargsjans no sarunas aizgāja, kad Pašinjans atteicās runāt par jebko citu kā tikai premjerministra atkāpšanos. Pašinjanu aizturēja, bet pirmdien viņš tika atbrīvots.

Pirmdien Sargsjana mājaslapā tika publicēts negaidīts paziņojums. Tajā Sargsjans atzīst, ka viņam vajadzēja pakļauties opozīcijas prasībai atkāpties no amata.

«Nikolam Pašinjanam bija taisnība. Man nebija taisnība,» teikts Sargsjana paziņojumā. «Ielās izgājusī kustība iebilst pret manu valdīšanu. Es pakļaujos viņu prasībām.»

Valdība par premjerministra amata pienākumu pildītāju steigšus iecēla bijušo premjeru Karenu Karapetjanu, kurš ir Sargsjana sabiedrotais. Viņš savulaik bijis Erevānas mērs un piecus gadus strādājis Krievijā, ieņemot augstu amatu valsts kontrolētajā uzņēmumā «Gazprom».

Opozīcija plāno pieprasīt drīzas parlamenta vēlēšanas, lai nepieļautu, ka Sargsjans turpina vadīt Armēniju no «aizkulisēm», teica Pašinjans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu