Ministrs: Ja ASV izstāsies no kodolvienošanās, arī Irāna, visticamāk, to pametīs

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ja ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija izstāsies no kodolvienošanās, kas 2015.gadā tika noslēgta pasaules lielvaru un Irānas starpā, arī Teherāna, visticamāk, no tās izstāsies, brīdināja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs.

Irānai vairs nebūs saistoši starptautiskie ierobežojumi, kas tai noteikti 2015.gada līgumā, līdz ar to Irāna varēs atsākt bagātināšanu, krietni pārsniedzot līguma striktos ierobežojumus, intervijā ziņu aģentūrai AP skaidroja ministrs.

Trampa lēmums no jauna ieviest sankcijas, kas tika atceltas 2015.gada līgumā, faktiski nozīmēs «līguma nāvi», sacīja Zarifs.

«Ja ASV izstāsies no kodolvienošanās, tūlītējās sekas, visticamāk, būs tas, ka Irāna spers atbildes soļus un izstāsies,» sacīja ministrs. «Irānai palikt [līgumā] vairs nebūs nekādas jēgas.»

Tramps pasaulei demonstrē, ka ASV «nav uzticības vērtas, nav tāds sarunu partneris, uz kuru būtu iespējams paļauties», norādīja Zarifs.

Irāna kategoriski noraida jelkādas izmaiņas līgumā, skaidrojot, ka noteikt Teherānai jaunas prasības līdzās jau esošajām būtu netaisnīgi.

Trampa stratēģija balstās pieņēmumā, ka Irāna piekāpsies, lai arī turpmāk varētu baudīt līguma ieguvumus, ja ASV un Eiropa vienpusējā kārtā vienosies par jaunām prasībām.

Francijas prezidents Emanuels Makrons un Tramps otrdien kopīgi aicināja strādāt pie jaunas kodolvienošanās ar Irānu.

Trampa Eiropas sabiedrotie centušies ASV līderi pārliecināt, lai viņš neizstājas no 2015.gada vienošanās, ar kuru tika atceltas Irānai noteiktās sankcijas, kā arī sniegtas garantijas tās civilajai kodolprogrammai apmaiņā pret ierobežojumiem programmām, kas var tikt izmantotas kodolieroču attīstībai.

Tramps sacījis - ja Eiropas sabiedrotie līdz 12.maijam neizlabos «šausmīgos trūkumus», kā viņš tos nodēvēja, tad viņš atjaunos ekonomiskās sankcijas pret Irānu, kas līgumam būtu smags trieciens.

Pārējās līgumu parakstījušās puses - Krievija, Ķīna, Vācija, Lielbritānija un Francija - iepriekš apliecinājušas, ka vēlas līgumu saglabāt.

Teherāna brīdinājusi, ka tā aktivizēs savu kodolprogrammu, ja ar lielvarām noslēgtā vienošanās izjuks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu