Irānas prezidents apstrīd Trampa un Makrona tiesības pārskatīt kodolvienošanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ATTA KENARE / AFP

Irānas prezidents Hasans Ruhani trešdien pauda šaubas par to, cik leģitīmas ir prasības par jaunu vienošanos Teherānas kodolprogrammas lietā. Dienu iepriekš Francijas un ASV prezidenti Emanuels Makrons un Donalds Tramps bija aicinājuši strādāt pie jaunas Irānas kodolvienošanās.

«Kopā ar vienas Eiropas valsts līderi viņi saka: «Mēs gribam izlemt par vienošanos, kuru panāca septiņas puses.» Kāpēc? Ar kādām tiesībām?» vaicāja Ruhani.

Irānas prezidents Trampam, bijušajam nekustamo īpašumu magnātam un realitātes šovu zvaigznei, pārmeta, ka viņam starptautiskajos jautājumos trūkst vajadzīgās pieredzes.

«Jūs esat tikai uzņēmējs. Jums nav pieredzes politikā un tiesībās, nedz starptautiskajos līgumos,» sacīja Ruhani. «Kā viņš var spriest par starptautisko politiku?»

Ruhani atgādināja, ka Irāna, piekrītot 2015.gada līgumam, «pasaulei parādīja labo gribu».

«Mēs gribējām pasaulei pierādīt, ka Irāna nevēlas iegūt masu iznīcināšanas ieročus,» sacīja prezidents.

Makrons un Tramps otrdien kopīgi aicināja strādāt pie jaunas kodolvienošanās ar Irānu.

Jaunajā līgumā būtu jāiekļauj trīs jauni elementi - Teherānas ballistisko raķešu programma, tās ietekme Tuvajos Austrumos, kā arī jautājums par to, kas notiks pēc 2025.gada, kad Irāna varēs progresējoši atsākt savas kodolprogrammas daļu, sacīja Francijas prezidents.

Irāna vairākkārt uzsvērusi, ka tā ievēros esošo kodolvienošanos, bet nespriedīs par savu ballistisko raķešu programmu.

Trampa Eiropas sabiedrotie centušies ASV līderi pārliecināt, lai viņš neizstājas no 2015.gada vienošanās, ar kuru tika atceltas Irānai noteiktās sankcijas, kā arī sniegtas garantijas tās civilajai kodolprogrammai apmaiņā pret ierobežojumiem programmām, kas var tikt izmantotas kodolieroču attīstībai.

Tramps sacījis - ja Eiropas sabiedrotie līdz 12.maijam neizlabos «šausmīgos trūkumus», kā viņš tos nodēvēja, tad viņš atjaunos ekonomiskās sankcijas pret Irānu, kas līgumam būtu smags trieciens.

Pārējās līgumu parakstījušās puses - Krievija, Ķīna, Vācija, Lielbritānija un Francija - iepriekš apliecinājušas, ka vēlas līgumu saglabāt.

Teherāna brīdinājusi, ka tā aktivizēs savu kodolprogrammu, ja ar lielvarām noslēgtā vienošanās izjuks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu