Armēnijā tūkstošiem cilvēku protestē pret valdošo partiju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VANO SHLAMOV / AFP

Desmitiem tūkstoši cilvēku trešdien izgājuši Erevānas ielās, pieprasot valdošās Republikāņu partijas atteikšanos no varas pēc premjerministra Serža Sargsjana atkāpšanās.

Policija sākotnēji centās izklīdināt protestētājus, bet pēc tam piekāpās un ļāva mītiņam turpināties.

Protestētāji trokšņoja, svilpa, rībināja bungas un taurēja ar automašīnu signāltaurēm, bet plakāti viņu rokās vēstīja, ka protestu kustība ir miermīlīga.

Demonstranti pieprasīja iecelt opozīcijas līderi Nikolu Pašinjanu par premjerministru.

Jau vēstīts, ka, piekāpjoties pieaugošajam spiedienam no protestētāju puses, bijušais prezidents Seržs Sargsjans pirmdien paziņoja par atkāpšanos no nesen iegūtā premjerministra amata.

Konstitucionālās reformas rezultātā Armēnijā prezidentālā pārvalde nomainīta ar parlamentāro, un vara turpmāk būs koncentrēta premjera rokās.

Opozīcija protestēja pret konstitūcijas grozījumiem, kas tika apstiprināti 2015.gadā notikušajā referendumā, uzskatot, ka to mērķis ir saglabāt Serža Sargsjana un viņa vadītās Republikāņu partijas varu pēc viņa prezidentūras beigām.

Serža Sargsjana otrais un pēdējais termiņš prezidenta amatā beidzās 9.aprīlī, un viņu valsts galvas krēslā nomainījis Armens Sargsjans, kas gan, neskatoties uz uzvārdu sakritību, nav saistīts ar bijušo prezidentu kādām radniecības saitēm.

Protesti pret Serža Sargsjana palikšanu pie varas bija lielākie, kādus Armēnija pēdējo gadu laikā pieredzējusi.

Pašreiz premjerministra amata pienākumi uzticēti ekspremjeram Karenam Karapetjanam, kurš paudis atbalstu opozīcijas aicinājumam par parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu.

Karapetjanam trešdien bija plānota tikšanās ar Pašinjanu, taču valdība paziņoja, ka tikšanās atcelta opozīcijas vienpusējo prasību dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu