Čehija atkal atvērs goda konsulātu Jeruzalemē

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DON EMMERT / AFP

Čehija trešdien paziņoja, ka tā atkal atvērs goda konsulātu Jeruzalemē, pēc Čehijas prezidenta Miloša Zemana atkārtoti apliecinātās vēlmes pārcelt Čehijas vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi.

«Čehijas Republika ir nolēmusi maijā atvērt goda konsulātu Rietumjeruzalemē, un pirms gada beigām – Čehijas centru, arī Rietumjeruzalemē,» paziņoja Ārlietu ministrija.

Čehijas goda konsulāts Jeruzalemē tika atvērts deviņdesmito gadu sākumā, bet tas tika slēgts 2016.gadā goda konsula nāves dēļ, informēja ministrijas preses sekretāre Mihaela Lagronova.

ASV prezidents Donalds Tramps decembrī izbeidza desmitiem gadu ilgušu politiku, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, un solot uz turieni pārcelt ASV vēstniecību Izraēlā. Ar šo paziņojumu viņš izprovocēja palestīniešu dusmas un starptautisku nosodījumu.

Trampa paziņojums bija pretrunā starptautiskai vienprātībai, ka Jeruzalemes statusa jautājums jāatrisina divu valstu miera līguma ietvaros starp Izraēlu un palestīniešiem.

Čehijas prezidents Zemans, kurš pazīstams ar proizraēlisku nostāju, trešdienas vakarā atkal apliecināja savu vēlmi redzēt savas valsts vēstniecības pārcelšanu uz Jeruzalemi.

Zemans Prāgas pilī sacīja, ka atceras sarunu ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu par šo jautājumu, un citēja Netanjahu teikto: «Ja jūs to izdarīsiet, es jums uzdāvināšu savu māju.»

«Starp citu, es stingri noraidu apsūdzību, ka mēs atdarinām ASV. Gluži pretēji – ASV atdarināja manu priekšlikumu,» piebilda Zemans.

Viņš arī kritizēja Eiropas valstu iebildumus pret šo ideju, nosaucot šīs valstis par «gļēvuļiem».

Čehoslovākijas un pēc tam Čehijas vēstniecība ir bijusi Telavivā kopš 1949.gada, izņemot laika posmu no 1967. līdz 1990.gadam, kad Prāgas komunistu režīma laikā bija pārtrauktas diplomātiskās attiecības.

Netanjahu atbildēja Zemanam ar vēstuli, kurā rakstīja: «Es priecājos, ka varēšu jūs ap šī gada beigām uzņemt Izraēlā, kur, kā es ceru, mēs varēsim atvērt Čehijas vēstniecību Jeruzalemē – ebreju valsts mūžīgajā galvaspilsētā.»

Jebkuru lēmumu par vēstniecības pārcelšanu vispirms vajadzētu apstiprināt Čehijas valdībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu