Ukrainā piemin Černobiļas katastrofas upurus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Naktī uz ceturtdienu Ukrainas pilsētā Slavutičā notika Černobiļas katastrofas upuru piemiņas pasākums, vēsta aģentūra «Reuters». Pēc katastrofas apmēram 50 kilometru attālumā no Černobiļas kodolreaktora tika izbūvēta Slavutičas pilsēta, kurā izmitināja atomreaktoru apkalpojošo personālu.

Pasākumā tika nolikti ziedi, godinot bojāgājušos ugunsdzēsējus un strādniekus.

1986.gada 26.aprīlī pēc neveiksmīga eksperimenta eksplodēja Černobiļas atomelektrostacijas (AES) ceturtais reaktors, radot milzīgu radioaktīvā piesārņojuma mākoni un izraisot nopietnāko kodolkatastrofu cilvēces vēsturē.

Eksperimenta laikā reaktora jauda uz dažām sekundēm vairākas reizes pārsniedza normu, kā rezultātā reaktors pārkarsa un izraisīja tvaika eksploziju, kurai mirkli vēlāk sekoja vēl viens sprādziens un ugunsgrēks.

Pirmajā sprādzienā atvienojās aptuveni 1000 smagais pārsegs, kura mērķis bija aizsargāt reaktora kodolu. Šā sprādziena rezultātā notika radiācijas noplūde un tika pārtraukta dzesēšanas šķidruma ieplūšana reaktorā.

Otrais sprādziens bija krietni jaudīgāks – tas daļēji saspridzināja reaktora ēku un izkasīja grafīta un reaktora kodola detaļas reaktora ēkā un tās tuvumā, izraisot vairākus ugunsgrēkus.

Mēģinot novērst avārijas sekas un apslēpt notikušo, padomju amatpersonas uz avārijas vietu nosūtīja tūkstošiem nepietiekami aizsargātu glābšanas dienestu un tiesībsargājošo institūciju darbinieku un karavīru.

Lai gan kopš katastrofas apritējusi nu jau vairāk nekā trešdaļa gadsimta, joprojām ekspertu starpā nav vienprātības par to, cik cilvēku dzīvību avārija laupījusi.

Ukrainas dati liecina, ka dzīvību zaudējuši vairāk nekā 25 000 avārijas seku likvidētāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu