Stoltenbergs: Starptautiskajai sabiedrībai jāsaglabā sankcijas pret Ziemeļkoreju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: THIERRY CHARLIER / AFP

Starptautiskajai sabiedrībai ir jāsaglabā sankcijas pret Ziemeļkoreju līdz būs vērojamas konkrētas izmaiņas šīs valsts uzvedībā, ceturtdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš atzinīgi novērtēja piektdien gaidāmo Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina tikšanos ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, bet uzsvēra, ka pagaidām spiedienu pret Phenjanu nedrīkst mazināt.

«Kamēr mēs neredzēsim konkrētas izmaiņas Ziemeļkorejas rīcībā, mums jāturpina izdarīt spiediens uz Ziemeļkoreju un jāturpina sankcijas,» žurnālistiem NATO galvenajā mītnē Briselē sacīja Stoltenbergs.

Kima un Muna tikšanās būs trešā abu valstu līderu tikšanās kopš Korejas kara, kas ilga no 1950.gada līdz 1953.gadam.

Iepriekšējās tikšanās notika 2000.gadā un 2007.gadā, kad Ziemeļkorejā pie varas atradās Kims Čenirs, bet Dienvidkorejā prezidenta amatu ieņēma attiecīgi Kims Tedžuns un Ļo Muhjuns.

Stoltenbergs norādīja, ka Kima un Muna tikšanās, kas notiek pirms gaidāmā Kima un ASV prezidenta Donlada Trampa samita, ir «pirmais nozīmīgais solis pretī sarunās panāktam mierīgam risinājumam krīzei Korejas pussalā.»

Vienlaikus Stoltenbergs pauda gandarījumu par to, ka ANO ir spējusi piemērot stingrākas sankcijas Ziemeļkorejai un ka šīs sankcijas ir realizētas lielākā mērā, nekā jebkad agrāk.

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles ir iezīmējušas zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli.

Maijā vai jūnijā gaidāma Kima un ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās, gatavojoties kurai Ziemeļkoreja pagājušajā nedēļā solīja izbeigt kodolizmēģinājumus un starpkontinentālo ballistisko raķešu izmēģinājumus, bet nav apņēmusies atteikties no kodolieročiem, kurus Phenjana uzskata par vairogu pret Rietumu mēģinājumiem gāzt tās valdību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu