Četras Turcijas opozīcijas partijas gatavojas kopīgam startam parlamenta vēlēšanās

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: HANDOUT / REUTERS

Četras Turcijas opozīcijas partijas iecerējušas apvienot savus spēkus, lai kopīgi startētu prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana izsludinātajās pirmstermiņa vēlēšanās, trešdien ziņo vietējie mediji.

Televīzijas kanāls NTV uz citi mediji vēsta, ka lielākā opozīcijā esošā partija - sekulārā Republikāniskā tautas partija (CHP) - gatavojas apvienot savus spēkus ar jaundibināto nacionāli konservatīvo partiju «Iyi» («Labā partija»), konservatīvo islāmistu partiju «Saadet» («Svētlaimes partija») un mēreno labēji centrisko Demokrātu partiju.

Kā ziņots Turcijā 24.jūnijā vienlaicīgi paredzētas gan parlamenta, gan prezidenta vēlēšanas, un mediji ziņo, ka minētās četras partijas gatavojas parlamenta vēlēšanās piedalīties ar kopīgiem sarakstiem, bet prezidenta vēlēšanās izvirzīt katra savu kandidātu.

Sarunas starp partijām turpinās, un ceturtdien plānots parakstīt alianses protokolu, aģentūrai AFP pavēstījis kāds avots CHP rindās.

Valdība opozīcijas iniciatīvu nosaukusi par sazvērestību nolūkā par katru cenu pretoties Erdoganam, un vicepremjers Bekirs Bozdā izteicies, ka tā esot «piespiedu alianse, kas līdzinās piespiedu laulībai».

Tikmēr valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) jau iepriekš uzsākusi sadarbību ar galēji labējo Nacionālās kustības partiju (MHP), kas prezidenta vēlēšanās atbalsta Erdogana kandidatūru.

Jau vēstīts, ka Erdogans šomēnes paziņoja par pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu.

Vienā dienā notiks gan prezidenta, gan parlamenta vēlēšanas. Sākotnēji tās bija paredzēts rīkot 2019.gada 3.novembrī.

Pirmstermiņa vēlēšanu rīkošana politikas komentētājiem bija pārsteigums, jo Erdogana valdība līdz šim bija vairākkārtīgi uzsvērusi, ka pirmstermiņa vēlēšanas netiks rīkotas.

Vēlēšanas paātrinās pāreju uz jauno prezidentālo sistēmu, kas tika apstiprināta 2017.gadā notikušajā referendumā, bet stāsies spēkā pēc vēlēšanām.

Opozīcija brīdina, ka prezidentālā sistēma sagraus jau tā satricināto varu līdzsvaru un vēl vairāk nostiprinās Erdogana autoritāro režīmu.

Erdogana kritiķi arī apšauba vēlēšanu rīkošanu ārkārtas stāvokļa apstākļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu